Πολιτική
Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 12:41

Σ. Κεδίκογλου: Ένοχη σιωπή Τσίπρα για τις απόψεις Γλέζου

Στα ύψη συντηρεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου την αντιπαράθεση για τη θέση του Μανώλη Γλέζου περί «εσωτερικού δανεισμού», ορμώμενος αυτήν τη φορά από παλαιότερη δήλωσή του για φορολόγηση εισοδημάτων άνω των 30.000 ή 40.000 ευρώ. Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά αποκηρύσσει τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό. 

Στα ύψη συντηρεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου την αντιπαράθεση για τη θέση του Μανώλη Γλέζου περί «εσωτερικού δανεισμού», ορμώμενος αυτήν τη φορά από παλαιότερη δήλωσή του για φορολόγηση εισοδημάτων άνω των 30.000 ή 40.000 ευρώ. 

Τη σχετική δήλωση είχε κάνει ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστοσελίδα newsit.gr στις 5 Μαΐου. 

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, «ο κ. Γλέζος προσδιόρισε ότι o "εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός", που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά τους, αφορά εισοδήματα από 30.000 ευρώ ετησίως». Όπως αναφέρει, σε αυτό το ποσό εκτίμησε την έννοια του «πλούσιου» νοικοκυριού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζει ότι η θέση αυτή αποτελεί προφανώς κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «εδώ και μέρες δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αποδοκιμασία από τον (κατά τα άλλα λαλίστατο) κ. Τσίπρα».

Κατά τον κ. Κεδίκογλου, η σιωπή του κ. Τσίπρα είναι ένοχη και επιβεβαιώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει συνειδητά την αποσταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας». 

Αποκηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον καλεί «να βρει άλλη ασχολία από το να διαστρεβλώνει» τις δηλώσεις του κ. Γλέζου και σημειώνει πως σε κανένα από τα προγραμματικά κείμενα και τις επεξεργασίες του δεν υπάρχει η θέση για αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό.

Αντίθετα, όπως αναφέρει, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, που θα φορολογεί τον μεγάλο πλούτο και το κεφάλαιο».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως είναι εξοργιστικό «αυτοί που έχουν φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό, έχουν φορτώσει τα νοικοκυριά με δυσβάσταχτα χρέη και αφήνουν στο απυρόβλητο τις οff shore και τους μεγαλοεπιχειρηματίες να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που οι ίδιοι κάνουν».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιεί πάντως τον κ. Κεδίκογλου ο οποίος συνεχίζει να ζητεί από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει: «Αποδοκιμάζει ναι ή όχι τις απαράδεκτες αυτές προτάσεις για την ελληνική οικονομία;». «Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές», συμπληρώνει.

Τι απαντά ο Μανώλης Γλέζος

Την ίδια στιγμή ο κ. Γλέζος περνά στην αντεπίθεση, εκτιμώντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού «να υπερασπιστεί τους μεγαλοεισοδηματίες, τρομοκρατώντας και παραπλανώντας τους πολίτες θα πέσει στο κενό».

Όπως αναφέρει, ο λαός γνωρίζει ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς «έχει το ηθικό και πολιτικό κύρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει όλοι αυτοί που κυβέρνησαν τόσα χρόνια τη χώρα. Και δεν θα τους πει ποτέ ψέματα».

Επίσης, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς σημειώνει ότι «οι αναξιόπιστοι και αυτοί που έχουν υποθηκεύσει τη ζωή των επόμενων γενεών στον κλοιό των δανειστών, αυτοί που έχουν κατασχέσει το εισόδημα, τους κόπους τις θυσίες τα όνειρα και τις ελπίδες αυτού του λαού δεν μπορούν να κατηγορούν, αυτούς που στέκονται στο πλάι του δοκιμαζόμενου λαού».

Πώς ξεκίνησε η κόντρα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γλέζος μίλησε το Σάββατο σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία για «αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό για εισοδήματα από ένα όριο και πάνω», θέση που από την κυβέρνηση ερμηνεύτηκε ως δήμευση καταθέσεων, κατά το παράδειγμα της Κύπρου. 

Μάλιστα, στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λέγοντας πως αν ο κόσμος έπαιρνε στα σοβαρά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπήρχε αυτόματη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό. 

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε πάντως να καταγγείλει διαστρέβλωση των δηλώσεών του, τονίζοντας ότι ποτέ δεν μίλησε για καταθέσεις, αλλά για εισοδήματα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος σχολίασε πως ο πρωθυπουργός υιοθετεί «μεθόδους μονταζιέρας, διαστρέβλωσης και μια εμφυλιοπολεμική ρητορεία λίγες μέρες πριν τις εκλογές, αποφεύγοντας τον απευθείας διάλογο για τις θέσεις του».