Πολιτική
Κυριακή, 11 Μαΐου 2014 07:28

Μεγάλη διαγραφή χρέους ζητεί ο Αλ. Τσίπρας

Την πρότασή του για διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους, όπως συνέβη για τη Γερμανία το 1953, επανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες βράδυ στο Συνέδριο του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).

Την πρότασή του για διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους, όπως συνέβη για τη Γερμανία το 1953, επανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες βράδυ στο Συνέδριο του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).

«Παρά τη τρομακτική λιτότητα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Γιατί ποτέ δεν ήταν στόχος να γίνει βιώσιμο. Στόχος ήταν η ίδια η λιτότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Τσίπρας από το Βερολίνο και πρόσθεσε ότι, για να γίνει βιώσιμο, χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες, «όπως η διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας του, όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953 - σε μια κορυφαία στιγμή αλληλεγγύης για την Ευρώπη».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προειδοποίησε πάντως ότι, αν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, θα είναι πραγματικό βάρος και απειλή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη. «Όσοι νομίζουν ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας και η εκκρεμότητα της βιωσιμότητας τους χρέους της είναι διαπραγματευτικό όπλο τους, ας γνωρίζουν από τώρα ότι δεν κρατούν εξάσφαιρο, αλλά μπούμερανγκ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα βλέμματα όλων είναι και πάλι στραμμένα στην Ελλάδα, «αλλά αυτή τη φορά προσβλέπουν σε μας με αισιοδοξία». Όπως σημείωσε, «από την Ελλάδα ξεκίνησε ο φαύλος και μαύρος κύκλος της λιτότητας και της κοινωνικής απελπισίας. Από την Ελλάδα θα ξεκινήσει τώρα ο νέος κύκλος της αλλαγής».

Σε αυτή την προσπάθεια, συνέχισε, ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει ιδιαίτερα στο γερμανικό λαό και το αδελφό κόμμα «Die Linke», το οποίο ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε «για την ειλικρινή στήριξή του στην ευρωπαϊκή εκκρεμότητα - ηθική και πολιτική - των πολεμικών επανορθώσεων και ειδικότερα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου». Δεν πρόκειται για διμερή ελληνογερμανική διαφορά, επανέλαβε. «Είναι ευρωπαϊκή εκκρεμότητα που πρέπει να πάρει τέλος. Και η επίλυσή της θα είναι ηθική δικαίωση για όλους τους λαούς της Ευρώπης.»

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και «για τον ελληνικό λαό που υποφέρει από τη λιτότητα, αλλά και για όλους τους λαούς του Νότου, όπως και όλης της Ευρώπης, που είναι ενάντια στη λιτότητα».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλους τους πολίτες που είναι κριτικοί στην Ευρώπη με προοδευτικό προβληματισμό να πάνε πρώτοι στην κάλπη και να αποδοκιμάσουν πρώτοι εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συνέβαλαν στη σημερινή νεοφιλελεύθερη και αντιδημοκρατική Ευρώπη του φόβου και των μνημονίων.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά «θα μπει σφήνα στην νεοφιλελεύθερη συναίνεση των τριών, θα αναδειχτεί τρίτη πολιτική δύναμη και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις», για να προσθέσει ότι «κάθε ψήφος στους Γιούνκερ, Σουλτς και Φερχόφσταντ είναι ένα πρόθυμο “ναι”, ενώ κάθε ψήφος που χάνεται με την αποχή, για οποιοδήποτε σεβαστό λόγο, είναι κι αυτή ένα αναπάντεχο “ναι” στη λιτότητα».

Υποστήριξε, εξάλλου, πως το μόνο αντίβαρο στον εφιάλτη της ακροδεξιάς και της επανεμφάνισης του φαντάσματος του φασισμού στην Ευρώπη, «είμαστε εμείς, είναι η Ευρωπαϊκή Αριστερά», και δήλωσε βέβαιος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Μια νίκη που, όπως είπε, θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά και την αρχή του τέλους της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. «Η αγαπημένη κυβέρνηση της Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά, σε λίγες μέρες θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη στο λαό. Και λυπάμαι που θα το πω εδώ στο Βερολίνο και θα το ακούσει η καγκελάριος και θα στενοχωρηθεί. Δε θα αργήσει πολύ η ώρα που απέναντί της θα έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Μια κυβέρνηση που σας υπόσχομαι θα διαπραγματευτεί μαζί της και για δικό σας λογαριασμό. Γιατί οι δικές μας διαφορές με την κυρία Μέρκελ δεν έχουν εθνικό, αλλά ταξικό, πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο. Και ο τερματισμός της στρατηγικής της λιτότητας στον Νότο θα είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τους εργαζόμενους στο Βορρά».

Πηγή: ΑΜΠΕ