Κόσμος
Σάββατο, 10 Μαΐου 2014 10:29

Στη Γερμανία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Προτεστάντες την πολυήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Γερμανία, η οποία ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 19 Μαΐου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Προτεστάντες την πολυήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Γερμανία, η οποία ξεκινά σήμερα, Σάββατο, και ολοκληρώνεται στις 19 Μαΐου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ενώ θα του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Μονάχου αλλά και η τιμητική διάκριση «Tutzinger Löwe».

Παράλληλα, είναι προσκεκλημένος όλων των μεγάλων χριστιανικών Εκκλησιών. Όπως παρατηρεί η Deutsche Welle, οι Γερμανοί Καθολικοί και Προτεστάντες τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπο του Πατριάρχη. Είναι κάποιος «που δίνει σημαντικό παλμό σε όσα συμβαίνουν ανάμεσα στις Εκκλησίες», σχολιάζει ο Μάρτιν Ίλερτ, εισηγητής της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD) για την Ορθοδοξία.

Φυσικά και υπάρχουν πολλά σημεία τριβής μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας. Μεταξύ αυτών το δόγμα του παπικού αλάθητου και πρωτείου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το οποίο δεν αποδέχονται οι Ορθόδοξοι ή η χειροτονία γυναικών στην Ευαγγελική Εκκλησία. «Στο επίκεντρο για εμάς όμως βρίσκονται όχι τόσο οι συγκρούσεις σε παγκόσμιο οικουμενικό επίπεδο, αλλά το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε εκείνα που μας ενώνουν», λέει ο Μ. Ίλερτ.

Συνεργασία μεταξύ των Εκκλησιών

Αυτό αφορά πολύ συγκεκριμένα, πρακτικά ζητήματα. Πώς μπορούν, για παράδειγμα, να κάνουν θρησκευτικό γάμο δυο άνθρωποι διαφορετικού χριστιανικού δόγματος; «Δεν υπάρχει οικουμενικός γάμος, αυτό είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα», σχολιάζει ο Μάρτιν Ίλερτ, «αλλά μόνον ευαγγελικός ή ορθόδοξος. Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε το καλύτερο δυνατό;».

Από κοινού με την ορθόδοξη Διάσκεψη των Επισκόπων, η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας εξέδωσε συστάσεις, για το πώς, για παράδειγμα, μπορεί ένας ευαγγελικός ιερέας να κάνει κήρυγμα στο πλαίσιο ενός ορθόδοξου γάμου ή και αντίστροφα.

Σε πολλές γερμανικές πόλεις υπάρχουν εδώ και χρόνια στενές σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών Εκκλησιών. «Υπάρχουν πολλές καθολικές και ευαγγελικές ενορίες, οι οποίες παρέχουν φιλοξενία σε ορθόδοξες ενορίες μέσα στις εκκλησίες τους», σημειώνει ο Γιοχάνες Έλντεμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Οικουμενικότητα στο Παντερμπόρν, «καθώς πολλές ορθόδοξες κοινότητες δεν διαθέτουν δικούς τους εκκλησιαστικούς χώρους για να πραγματοποιούν τις λειτουργίες τους. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει μια προσωπική επαφή μεταξύ των Χριστιανών».

Οικουμένη και οικολογία

Η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στη Γερμανία μετρά σήμερα περισσότερες από 100 ενορίες με 450.000 και πλέον πιστούς. Φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Αυτή είναι και η αφορμή της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Καθολικοί και Προτεστάντες όμως εκτιμούν ιδιαιτέρως τον Πατριάρχη όχι μόνον για την πολυεπίπεδη δράση του για την Οικουμένη αλλά και για τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές του ευαισθησίες. Η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας τον προσκάλεσε μάλιστα να κάνει μια δημόσια ομιλία με θέμα την «Οικολογική ηθική υπό ορθόδοξο πρίσμα».

Εντάσεις εντός της ορθόδοξης Εκκλησίας

Εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ρόδινα. Μπορεί ο Πατριάρχης Κων/πολεως να θεωρείται παραδοσιακά ο Προκαθήμενος της Ανατολικής Εκκλησίας, εντούτοις η θέση αυτή αμφισβητήθηκε ουκ ολίγες φορές από τον Πατριάρχη Μόσχας.

Η αντιπαλότητα μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ελλάδας και Ρωσίας καθιστά συχνά δύσκολο το διάλογο με τη Δυτική Εκκλησία. «Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να μιλάει κανείς μόνον με εκπροσώπους της ρωσικής Εκκλησίας ή της ελληνικής. Τότε υπάρχει πιο γρήγορα ομοφωνία», σχολιάζει ο Έλντεμαν. Η εμπειρία όμως δείχνει, όπως επισημαίνει ο ίδιος, ότι ειδικά για τους Ορθόδοξους ο οικουμενικός διάλογος είναι μια ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται έτσι η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που έχει προγραμματιστεί για το 2016, η πρώτη Σύνοδος όλων των Προκαθήμενων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά το Σχίσμα του 1054 μ.Χ.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι οι εντάσεις στις σχέσεις Φαναρίου - Άγκυρας δεν αφήνουν αδιάφορους τους Γερμανούς Καθολικούς και Προτεστάντες. Με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας «θέλει να στείλει ευχαρίστως και συνειδητά το μήνυμα ότι για εμάς ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ο αντιπρόσωπος κάποιας εκκλησίας κάπου στην Τουρκία, αλλά ο εκπρόσωπος της παγκόσμιας Ορθοδοξίας», λέει ο εισηγητής της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας για την Ορθοδοξία, Μάρτιν Ίλερτ.

Πηγή: Deutsche Welle