Τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους τέσσερις από τους πέντε υποψήφιους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας μεταδόθηκε απευθείας από την ιταλική δημόσια τηλεόραση.
Τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους τέσσερις από τους πέντε υποψήφιους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας μεταδόθηκε απευθείας από την ιταλική δημόσια τηλεόραση.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υποψήφιος πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο υποψήφιος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φέρχοφστατ και ο Ζοζέ Μποβέ, υποψήφιος των Πρασίνων.
Στην δημόσια συζήτηση δεν παίρνει μέρος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Μάρτιν Σουλτς
«Επιθυμώ να εκλεγώ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χάρη στη δημοκρατική ψήφο των πολιτών. Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι οι κερδοσκόποι βγάζουν δισεκατομμύρια, αλλά δεν πληρώνουν φόρους. Τις αρνητικές αυτές συνέπειες τις πληρώνουν οι πολίτες», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς.
«Οι δυο κύριες προτεραιότητές μου θα είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ανάπτυξη. Η μείωση δηλαδή της ανεργίας, ιδίως για τις γυναίκες και τους νέους», πρόσθεσε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Γιούνκερ
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε μεταξύ άλλων από όλους τους ευρωπαίους πολιτικούς να ενώσουν τις φωνές τους για την απελευθέρωση και των σεβασμό της αξιοπρέπειας των διακοσίων γυναικών που έχουν απαχθεί στην Νιγηρία.
«Απορρίπτω την αντιπαράθεση ανάμεσα σε νέους και γέρους, σε Βορρά και Νότο. Η εκστρατεία μου βασίζεται, κυρίως, στην προσπάθεια να μην παραδοθεί η Ευρώπη στους λαϊκιστές», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.
Ζοζέ Μποβέ
Ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Πράσινων, Ζοζέ Μποβέ, ζήτησε «μια πιο ισχυρή Ευρώπη, για να δοθεί μια νέα ελπίδα και στον λαό της Ουκρανίας» και υπογράμμισε ότι «όλο και περισσότεροι λαοί υποφέρουν λόγω της Τρόικας και για τον λόγο αυτό χρειάζεται μια νέα, πολιτικού χαρακτήρα, όχι τεχνοκρατική Κομισιόν».
Φέρχοφστατ
«Η Νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να λειτουργεί, πλέον, ως γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε, από την μεριά του, ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών Γκι Φέρχοφστατ. Ως λύση για να ξεπερασθεί η οικονομική κρίση πρότεινε «περισσότερη ολοκλήρωση, για να κερδηθεί η μάχη κατά των λαϊκισμών, του εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού».
Για την οικονομική κρίση
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο κύριος Γιούνκερ τόνισε ότι «η Κομισιόν δεν έκανε μεγάλα λάθη, αλλά θα ήταν καλύτερα η λύση να βρεθεί εντός των Συνθηκών» της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, υπογράμμισε ότι «οι υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών θα πρέπει να τηρηθούν, ιδίως όσον αφορά το δημόσιο χρέος».
«Δόθηκε μια γρήγορη απάντηση, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετέτρεψε την εξαίρεση σε κανόνα, δημιουργώντας την Τρόικα. Η Κομισιόν δεν έδωσε μάχη για να βρεθεί λύση χωρίς την δημιουργία ενός νέου οργάνου», παρατήρησε ο Μάρτιν Σουλτς.
«Το σημαντικό είναι να επιτευχθεί η οικονομική σταθεροποίηση των χωρών μελών, όχι μόνον το πόσος χρόνος χρειάζεται», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Φέρχοφστατ, έγιναν τρία λάθη: «δεν ελέχθη ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν επρόκειτο να βγει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έγινε αμέσως πραγματικότητα η τραπεζική ένωση και δεν εφαρμόσθηκε επίσης άμεσα μια στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης». Ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών για την προεδρία της Επιτροπής, όμως, απέρριψε την αναβολή των στόχων οικονομικής εξυγίανσης.
Ο πράσινος Ζοζέ Μποβέ αναφέρθηκε στο ότι «το να δοθούν απαντήσεις διαμέσου της Τρόικας αποτέλεσε, σαφέστατα, σφάλμα. Δεν υπήρξε δημοκρατικός έλεγχος και για αυτό τον λόγο ακριβώς, η δράση της Τρόικας έχει προκαλέσει τόσο έντονη δυσαρέσκεια».
Πηγή: ΑΜΠΕ