Φαίνεται ότι η NASA εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επανδρωμένων αποστολών μακράς διάρκειας στο διάστημα, αφού πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 17 εκατ. δολάρια έρευνες για την υγεία των πληρωμάτων σε τέτοιου είδους αποστολές.
Φαίνεται ότι η NASA εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επανδρωμένων αποστολών μακράς διάρκειας στο διάστημα, αφού πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 17 εκατ. δολάρια έρευνες για την υγεία των πληρωμάτων σε τέτοιου είδους αποστολές.
Πιο συγκεκριμένα, το HRP (Human Research Program) της NASA και το NSBRI (National Space Biomedical Research Institute) θα χρηματοδοτήσουν συνολικά 26 προτάσεις ερευνητικών προγραμμάτων, που θα εξετάσουν την επίδραση μελλοντικών διαστημικών εξερευνητικών αποστολών μακράς διάρκειας στην υγεία των αστροναυτών και την απόδοσή τους.
Τέτοιου είδους αποστολές περιλαμβάνουν την περαιτέρω εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος, την εξερεύνηση αστεροειδών και ενδεχομένως μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.
Τα επιλεγμένα προγράμματα θα εξετάσουν μια σειρά από επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει το περιβάλλον του διαστήματος στην ανθρώπινη υγεία.
Χαρακτηριστικά αντικείμενα προς εξέταση είναι η επίδραση στη όραση, η επίδραση στη συμπεριφορά, η πιθανή απώλεια μάζας από τα οστά, η καρδιακή λειτουργία, η επίδραση στη γενικότερη απόδοση των πληρωμάτων ενώ θα εξεταστούν νευρολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες επίδρασης. Παράλληλα, θα εξεταστούν και «έξυπνα» ιατρικά συστήματα και τεχνολογίες.
Από το σύνολο των 26 προτάσεων που θα υποβληθούν, οι τρεις προέρχονται από το Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA και αφορούν την εκπαίδευση σε αυτόματες διαδικασίες αντίδρασης σε συνθήκες απώλειας προσανατολισμού κατά τη διάρκεια της πτήσης, την αντίδραση σκελετών σε συνθήκες απώλειας βαρύτητας μακράς διάρκειας και την ανάπτυξη οθονών αυξημένων δυνατοτήτων για αποστολές στις επιφάνειες άλλων πλανητών.
Το σύνολο των 26 προτάσεων θα εξεταστούν σε μία περίοδο ενός έως τριών ετών, με τη NASA να αξιολογεί τις 21 από αυτές και το NSBRI να διαχειρίζεται τις υπόλοιπες πέντε.
Οι 26 τελικές προτάσεις προέρχονται από ένα σύνολο 123 προτάσεων που εξετάστηκαν από ειδικούς σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, προερχόμενους τόσο από ακαδημαϊκά ιδρύματα όσο και από αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες.