Κόσμος
Τρίτη, 17 Αυγούστου 2004 18:47

Μήνυμα του αμερικανού προέδρου για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

«Στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην αρχαία τους γενέτειρα, που είναι ταυτόχρονα η γενέτειρα της δημοκρατίας», ανέφερε σε ραδιοφωνικό του μήνυμα με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Αν και «η επιστροφή αυτή των Αγώνων συντελείται εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας για τον κόσμο, ωστόσο, έχουμε λόγο να ευελπιστούμε», συμπλήρωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζορτζ Μπους στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή στους Αγώνες της Αθήνας των αποστολών του Αφγανιστάν και του Ιράκ. «Κατά την τελετή έναρξης η ομάδα των ΗΠΑ παρέλασε πλάι στις γυναίκες και τους άνδρες των ομάδων του Αφγανιστάν και του Ιράκ, χώρες που πριν τέσσερα χρόνια γνώριζαν μόνο την τυραννία και την καταπίεση. Σήμερα, όμως, επειδή ο κόσμος έδρασε με θάρρος και ηθική καθαρότητα, τα έθνη αυτά είναι ελεύθερα και οι αθλητές τους συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας», σημείωσε ο κ. Μπους.

Ο αμερικανός πρόεδρος εκθείασε τη συμμετοχή αθλητών από 200 χώρες και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι υπερήφανες για την ταλαντούχα ολυμπιακή τους ομάδα, η οποία, όπως είπε, αποτελεί συνέχεια των αμερικανικών ολυμπιακών παραδόσεων που χρονολογούνται από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Τόνισε επίσης ότι η υπερηφάνεια του αμερικανικού λαού για τα ρεκόρ και τις επιτυχίες των αθλητών του, καθώς και για την ανάρτηση της αστερόεσσας μετά από κάθε μετάλλιο, θα είναι μεγάλη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν προσδιορίζεται μόνο από την ανάδειξη των αθλητών στο βάθρο των νικητών.

Για τους Αμερικανούς αθλητές ο πρόεδρος Μπους παρατήρησε ότι η ίδια η συμμετοχή τους στην αμερικανική ομάδα είναι το αποκορύφωμα χρόνων προπόνησης, και πρόσθεσε: «Αγωνίζονται έντιμα, συμπεριφέρονται με ταπεινοφροσύνη και λειτουργούν ως πρέσβεις ειρήνης και καλής θέλησης για όλον τον κόσμο. Επιδεικνύοντας σεβασμό για κάθε άλλον συναγωνιζόμενο, θα δείξουν το σεβασμό των ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο και θα εμπνεύσουν όλους εμάς».

Τέλος, ο κ. Μπους συνεχάρη αθλητές και προπονητές της αμερικανικής ολυμπιακής αποστολής, καθώς και τους αθλητές που προετοιμάζονται για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα στην Αθήνα.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων