Η μεγάλη πλειοψηφία των Ουκρανών, ακόμη και στις ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες, επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει ενωμένη και αδιαίρετη, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ουκρανών, ακόμη και στις ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες, επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει ενωμένη και αδιαίρετη, παρά την φιλορωσική ανταρσία σε σειρά περιφερειών, σύμφωνα με δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, δημοσιεύθηκαν ενώ οι φιλορώσοι αποσχιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα την Κυριακή, αψηφώντας το κάλεσμα του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν να το αναβάλουν.
Οι οργανωτές του δημοψηφίσματος για το κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, όπου κατοικούν πολλοί Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί, μεγαλύτερη αυτονομία, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσουν ερώτημα για πλήρη απόσχιση από τη χώρα και προσάρτηση στη Ρωσία.
Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα αποτελέσει έναυσμα για νέο κύκλο βίας μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αποσχιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια σε σειρά πόλεων στα ανατολικά.
Ένα βήμα πίσω από τον Πούτιν;
Τα σχόλια του κ. Πούτιν την Τετάρτη εμφανίστηκαν σαν υποχώρηση της Ρωσίας από μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την Ουκρανία και τη Δύση.
Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία έχει αποσύρει τα στρατεύματα που είχε μετακινήσει στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, κάτι το οποίο διαψεύδουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους εμφανίστηκε ακόμη θετικός στην προοπτική διεξαγωγής εκλογών για τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας στις 25 Μαΐου, αποκαλώντας την «βήμα στη σωστή κατεύθυνση», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι τη γνώμη της Ρωσίας ότι θα πρέπει να προηγηθούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, πρόσθεσε την Πέμπτη ότι οι εκλογές στην Ουκρανία θα μπορούσαν να κριθούν νόμιμες και έγκυρες μόνον στο βαθμό που η Ουκρανία θα σταματήσει την «τιμωρητική επιχείρηση» στα ανατολικά και θα αρχίσει έναν εθνικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.
77% των Ουκρανών θέλουν ενιαία την Ουκρανία
Η δημοσκόπηση, την οποία διεξήγαγε μέσα στον Απρίλιο το Κέντρο Ερευνών Pew, με έδρα την Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι το 77% των Ουκρανών πολιτών επιθυμεί η χώρα του να παραμείνει αδιαίρετη, με τα σημερινά της σύνορα, με το ποσοστό στα ανατολικά να είναι επίσης υψηλό, της τάξης του 70%.
Μεταξύ των Ουκρανών πολιτών οι οποίοι μιλούν κατά βάση ρωσικά το ποσοστό πέφτει στο 58%, ωστόσο είναι και πάλι πλειοψηφικό.
Η κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου απολαμβάνει την εμπιστοσύνη μόλις του 41%, με τις δυτικές επαρχίες να την υποστηρίζουν σε ποσοστό 60% και τις ανατολικές σε ποσοστό 24%.
Η Ρωσία, παρ’ όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα «ύποπτη» στα μάτια των Ουκρανών, με τριπλάσιους να θεωρούν ότι έχει «κακή επιρροή» στα εσωτερικά πράγματα της Ουκρανίας σε σχέση με όσους θεωρούν ότι έχει θετική.
Στην ουκρανική Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο στη Ρωσία, το 93% εκφράζεται θετικά για τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον ρόλο του στην χερσόνησο, ενώ μόλις το 4% εκφράζεται θετικά για τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ρώσοι: Μας ανήκουν εδάφη άλλων χωρών
Σε παράλληλη έρευνα του Κέντρου Pew στη Ρωσία, 61% των Ρώσων πολιτών θεωρεί ότι υπάρχουν τμήματα γειτονικών χωρών τα οποία ανήκουν στη Ρωσία.
Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 άφησε μεγάλες μειονότητες Ρώσων σε άλλες πρώην σοβιετικής δημοκρατίες, μεταξύ αυτών και στην ανατολική και νότια Ουκρανία, την οποία ο κ. Πούτιν έχει συχνά χαρακτηρίσει «ιστορικό ρωσικό έδαφος».
Το 55% των Ρώσων χαρακτηρίζει επίσης την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης «μεγάλη τραγωδία», όπως την έχει χαρακτηρίσει και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.
Ουκρανία: Η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί
Η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία «θα συνεχισθεί», είτε αποφασίσουν είτε όχι να αναβάλουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Αντρίι Παρούμπιι.
«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχισθεί, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις (για το δημοψήφισμα) των ανατρεπτικών ή τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.
Στη Μόσχα, η πρόεδρος της Άνω Βουλής (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωσε ότι, εάν το Κίεβο δεν σταματήσει να χρησιμοποιεί τον στρατό κατά του λαού, η Ουκρανία απειλείται με διάλυση.
«Εάν η Ουκρανία διαλυθεί, το Κίεβο και οι δυτικοί του πάτρονες θα φέρουν την πλήρη και απόλυτη ευθύνη», δήλωσε η κ. Ματβιένκο.