Η σημερινή συνάντηση, περίπου μιάμισης ώρας, Σαμαρά - Βενιζέλου, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε δύο πράγματα.
Η σημερινή συνάντηση, περίπου μιάμισης ώρας, Σαμαρά - Βενιζέλου, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε δύο πράγματα:
Πρώτον ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούν και συνεπώς με τις υπάρχουσες πλειοψηφίες στη Βουλή ούτε η ΝΔ μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει μέλλον χωρίς να είναι μέλος της λύσης για την επόμενη μέρα της χώρας.
Δεύτερον ότι το αποτέλεσμα της κάλπης στις 25 του μηνός έχει τεράστια σημασία για την πορεία της χώρας και την κυβερνητική σταθερότητα. Είναι κάτι που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές με το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες».
Και τρίτον, ότι το Μαξίμου έχει πλήρη επίγνωση ότι ο κυβερνητικός του εταίρος δημοσκοπικά υφίσταται μεγάλη πίεση και συνεπώς το αγωνιώδες δίλημμα - έκκληση του κ. Βενιζέλου και των υπολοίπων στελεχών του κινήματος προς τους ψηφοφόρους να σπεύσουν στις κάλπες και να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ για να μην κινδυνεύσει η κυβερνητική σταθερότητα έγινε για ευνόητους λόγους.
Υπ’ αυτήν την έννοια, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, ο κοινός βηματισμός των δύο ενόψει των εκλογών δεν είναι άλλος «από την αδήριτη ανάγκη να συνεχίσει η χώρα απρόσκοπτα την πορεία εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια».
Το πρόβλημα για το Μαξίμου είναι ότι πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές διατυπώνουν σοβαρότατες ενστάσεις για την επικοινωνιακή διαχείριση της Χαρ. Τρικούπη, σημειώνοντας μάλιστα ότι μπορεί την επομένη των εκλογών και υπό προϋποθέσεις να εγκλωβίσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τη δικομματική κυβέρνηση σε διλήμματα που η πορεία στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν επιτρέπεται να τεθούν, τουλάχιστον όχι τώρα.
Στο διά ταύτα η εντολή του Μαξίμου να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι έναντι του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι παρά τις αντιδράσεις Γεωργιάδη και Πιπιλή, ενώ θέμα πήγε να δημιουργηθεί και με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο στη Μαγνησία ο οποίος φέρεται να είπε ότι «αν καταψηφιστεί η "Ελιά", το βράδυ των εκλογών η χώρα θα μετατραπεί σε Ουκρανία».
Ωστόσο η πλήρης δήλωση του κ. Γρηγοράκου είναι ότι «Θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας, να απαντήσουμε σε κάποια ζητήματα και σε κάποια διλήμματα. Θέλουμε η χώρα να βγει από τα αδιέξοδά της, από τα μνημόνια και να ακολουθήσει το δρόμο της σταθερότητας ή θέλουμε η χώρα το βράδυ των εκλογών να είναι μια χώρα η οποία θα υποστεί αυτά που υπόκεινται οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Ουκρανίας, της Τουρκίας;»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ