Πολιτική
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2014 18:47

Εβδομάδα πρωτοβουλιών για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό

Σειρά πρωτοβουλιών με μπροστάρη τον ίδιο θα αναλάβει αυτή την εβδομάδα ο  Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να γίνει πράξη ο κεντρικός στόχος των επερχόμενων εκλογών, δηλαδή η νίκη έστω και με μισή μονάδα.

Σειρά πρωτοβουλιών με μπροστάρη τον ίδιο θα αναλάβει αυτή την εβδομάδα ο  Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να γίνει πράξη ο κεντρικός στόχος των επερχόμενων εκλογών, δηλαδή η νίκη έστω και με μισή μονάδα.

Αυτή την εβδομάδα, ίσως και σήμερα, θα προβληθεί  το πρώτο προεκλογικό σποτ  της ΝΔ όπου θα αναδεικνύει  την επόμενη μέρα της χώρας  με έμφαση στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τις προεκλογικές εμφανίσεις του σε κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής με τη ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, ακολούθως θα μεταβεί στη Στερεά Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού υπάρχουν επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη, Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα και Μεσσηνία.  

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής θα παρουσιάσει τις προτάσεις της ΝΔ για τις θεσμικές αλλαγές που συνδέονται με την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα προτείνει την αλλαγή εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενίσχυσης του ρόλου του, τη θέσπιση ασυμβίβαστου  του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή, τη θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, αλλά και των βουλευτών Επικρατείας, την αλλαγή της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, την κατάργηση του χρόνου παραγραφής τυχών ποινικών ευθυνών υπουργών, την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή, την καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής, την αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, τη θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες.

Όλες βρίσκονται προς την κατεύθυνση του δημοκρατικού ελέγχου της πολιτικής εξουσίας και του πολιτικού χρήματος, απολύτως αναγκαίες, όπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν από τη βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ