Στον απόηχο των αποκαλύψεων Σνόουντεν, μία εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα καθιστά το DNA μας πρακτικά αόρατο.
Στον απόηχο των αποκαλύψεων Σνόουντεν, μία εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα καθιστά το DNA μας πρακτικά αόρατο.
Η startup εταιρεία ονομάζεται BioGenFutures και δημιουργήθηκε με την φιλοδοξία ότι θα καταφέρει να οδηγήσει την αναγνώριση μέσω DNA πίσω στην αφάνεια, μέσω ενός και μόνο προϊόντος.
Πρόκειται για το Invisible (δηλ. αόρατος) το οποίο με την εφαρμογή του καθιστά δύσκολη, για τις ερευνητικές αρχές, την περισυλλογή και ανάλυση δειγμάτων DNA. Μάλιστα, η Heather Dewey-Hagborg, information-artist και εκ των ιδρυτών της εταιρείας, υποστήριξε στο Verge ότι τέτοιου είδους προϊόντα θα είναι κοινός τόπος μέσα στην επόμενη πενταετία.
Η ίδια υποστηρίζει ότι η ιδέα για τη δημιουργία του Invisible γεννήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι δείγματα DNA που κάποιος αφήνει άθελά του (όπως τρίχες, δέρμα ή σάλιο), μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του δικαστικά, ανεξάρτητα από τον τρόπο απόκτησης αυτού του γενετικού υλικού.
Το ίδιο το προϊόν συνίσταται σε δύο σπρέι, το οποία λειτουργούν συνδυαστικά, ώστε να αποτραπεί η γενετική αναγνώριση ενός ατόμου. Το πρώτο σπρέι ονομάζεται Erase (διαγραφή) το οποίο είναι σε θέση να καταστρέψει το 99,5% του υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναγνώριση.
Το δεύτερο σπρέι ονομάζεται Replace (αντικατάσταση) και αναλαμβάνει να επικαλύψει τα όποια υπολείμματα γενετικού υλικού, που δεν έχουν καταστραφεί, με γενετικό υλικό προερχόμενο από άλλες πηγές. Η εταιρεία αποκαλεί το προϊόν της «υψηλή ασφάλεια σε μορφή σπρέι».
Η απορία που δημιουργείται είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα διατεθεί ένα τέτοιο προϊόν. Η Dewey-Hagborg υποστηρίζει ότι η κυκλοφορία του θα βασιστεί στο νόμο GINA του Αμερικανικού Κογκρέσου του 2008.
Ο νόμος GINA (Genetic Information Nondiscrimination Act) δημιουργήθηκε για να εμποδίσει τη χρήση γενετικού υλικού στους τομείς των ασφαλειών υγείας και στον ευρύτερο τομέα της απασχόλησης. Δηλαδή, μία ασφαλιστική εταιρεία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα βασισμένα στο DNA του πελάτη για να διαμορφώσει ή και να αρνηθεί τη σύναψη ενός ασφαλιστικού συμβολαίου.
Επιπλέον, στον τομέα της απασχόλησης, ο νόμος GINA αποτρέπει τους εργοδότες να χρησιμοποιούν το γενετικό υλικό ατόμων πριν την πρόσληψη, την απόλυση ή την προαγωγή τους. Μάλιστα, ο γερουσιαστής Τέντ Κένεντι είχε δηλώσει τότε ότι επρόκειτο για τον πρώτο σημαντικό νόμο πολιτικών δικαιωμάτων του 21ου αιώνα.
Η BioGenFutures πρόκειται να λανσάρει το Invisible στην αγορά τον προσεχή Ιούνιο, οπότε και θα εξεταστεί η αποδοχή του από το αμερικανικό καταναλωτικό κοινό. Φυσικά, πέρα από την αποδοχή μένει να φανεί και η πραγματική χρήση ενός τέτοιου είδους προϊόντος.