Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποίησαν ότι σεισμικές δονήσεις, όπως αυτές που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και οι οποίες συνδέονται με το fracking, θα αρχίσουν να γίνονται ισχυρότερες και ακόμη πιο επικίνδυνες, καθώς η αμφιλεγόμενη τεχνική εξόρυξης χρησιμοποιείται ευρύτερα.
Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποίησαν ότι σεισμικές δονήσεις, όπως αυτές που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και οι οποίες συνδέονται με το fracking, θα αρχίσουν να γίνονται ισχυρότερες και ακόμη πιο επικίνδυνες, καθώς η αμφιλεγόμενη τεχνική εξόρυξης χρησιμοποιείται ευρύτερα. Η προειδοποίηση έρχεται να προστεθεί σε αρκετές εκθέσεις που συνδέουν την υδραυλική ρωγμάτωση με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιστήμονες που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Σεισμολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Αλάσκα, εξέφρασαν την ανησυχία ότι η διοχέτευση λυμάτων από το fracking σε βαθιά φρεάτια συνδέεται με την εκδήλωση σεισμών σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα, παρότι και οι ίδιοι τόνισαν την ανάγκη εκπόνησης περισσότερων μελετών γύρω από το ζήτημα.
Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει μέθοδος να προβλέψουν ποια φρεάτια είναι πιθανό να απειλήσουν σπίτια, κτήρια ή άλλες ευάλωτες εγκαταστάσεις, π.χ. μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να επηρεαστούν ρήγματα που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα φρεάτια αυτά.
Πριν από μερικούς μήνες, ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Κολούμπια δημοσίευσε στην Επιθεώρηση Γεωφυσικών Ερευνών εργασία, στην οποία αναφέρει ότι μέσα σε μόλις ένα χρόνο κατέγραψε δεκάδες σεισμούς σε μια περιοχή του Οχάιο, όπου πριν από την έναρξη των εξορύξεων δεν είχε αναφερθεί ποτέ σεισμός.
Σύμφωνα με την έκθεση, στα τέλη του 2010, λύματα που προέκυψαν από γεωτρήσεις ρωγμάτωσης άρχισαν να διοχετεύονται σε βαθύ φρεάτιο για αποθήκευση. Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων. Από τις αρχές του 2011 μέχρι το Φεβρουάριο του 2012 καταγράφονταν κατά μέσο όρο 12 σεισμοί το μήνα, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν γίνονταν αρχικά αισθητοί. Σταδιακά όμως, οι δονήσεις γίνονταν όλο και ισχυρότερες φθάνοντας, στα τέλη του 2011, τους 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι το fracking - όχι τόσο μέσω της ίδιας της εξόρυξης όσο μέσω της διοχέτευσης λυμάτων που ακολουθεί - μπορεί να αυξήσει την πίεση στα υπάρχοντα ρήγματα. Παρότι μέχρι σήμερα θεωρούσαν ότι η κλίμακα αυτών των ανθρωπογενών σεισμών δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τώρα αρκετοί «βλέπουν» ισχυρότερους σεισμούς, με τη διοχέτευση όλο και περισσότερων λυμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αξιολογεί τους κινδύνους από τους σεισμούς που συνδέονται με το fracking, προκειμένου να αντλήσει συμπεράσματα για τις κτιριακές προδιαγραφές στο μέλλον, αλλά και να προειδοποιήσει ανάλογα τις αρχές ευάλωτων περιοχών.