Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2014 11:45

Αποζημίωση ύψους 120 εκατ. δολαρίων στην Apple από τη Samsung

Την πληρωμή αποζημίωσης ύψους 119,6 εκατ. δολαρίων στην Apple από τη Samsung για παραβίαση δύο ευρεσιτεχνιών αποφάσισε ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ, στην τελευταία εξέλιξη του «πολέμου πατεντών» μεταξύ των δύο τεχνολογικών κολοσσών.

Την πληρωμή αποζημίωσης ύψους 119,6 εκατ. δολαρίων στην Apple από τη Samsung για παραβίαση δύο ευρεσιτεχνιών αποφάσισε ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ, στην τελευταία εξέλιξη του «πολέμου πατεντών» μεταξύ των δύο τεχνολογικών κολοσσών.

Η Apple ζητούσε αποζημίωση της τάξης των δύο δισ. κατηγορώντας τη Samsung για παραβίαση πατεντών όσον αφορά χαρακτηριστικά «έξυπνων» τηλεφώνων (smartphones). Ωστόσο, δεν βγήκε εντελώς αλώβητη από τη συγκεκριμένη δικαστική αναμέτρηση, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι και η Αpple παραβίασε πατέντες της Samsung, επιβάλλοντας την πληρωμή αποζημίωσης 158.000 δολαρίων.

Ο αμερικανικός κολοσσός κατηγορούσε την κορεατική εταιρεία για παραβίαση πέντε πατεντών της, σχετικά με λειτουργίας όπως το γνωστό και καθιερωμένο «slide to unlock» στις συσκευές της, ζητώντας 2,2 δισ. Από πλευράς της, η Samsung αρνιόταν τις κατηγορίες και ζητούσε έξι εκατ. δολάρια, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική εταιρεία είχε παραβιάσει δύο ευρεσιτεχνίες της για smartphones, όσον αφορά στην χρήση της κάμερας και τη μετάδοση βίντεο.

«Αν και αυτή η ετυμηγορία είναι αρκετά υψηλή βάσει των κανονικών στάνταρ, είναι δύσκολο να δει κανείς αυτό το αποτέλεσμα ως μια μεγάλη νίκη για την Apple» επεσήμανε ο Μπράιαν Λαβ, καθηγητής νομικής του Santa Clara University, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. «Το ποσό είναι κάτω από το 10% αυτού που είχε ζητήσει η Apple, και πιθανότατα δεν ξεπερνά κατά πολύ τα δικαστικά έξοδα της Apple για αυτή την υπόθεση».

Οι εν λόγω εταιρείες, που αποτελούν τους δύο κορυφαίους κατασκευαστές smatphones στον κόσμο, μάχονται εδώ και χρόνια έναν νομικό «πόλεμο», ο οποίος έχει επεκταθεί σε αρκετές χώρες. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, αναλυτές της βιομηχανίας θεωρούν την αντιπαράθεση αυτή ως μία προσπάθεια της Apple να περιορίσει την ανάπτυξη και εξάπλωση των τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα της Google, Android. Η Samsung είναι ο μεγαλύτερος «υπέρμαχος» του Android.

Σε σχόλιό της σχετικά με την ετυμηγορία, η Apple αναφέρει ότι «η Samsung εσκεμμένα έκλεψε τις ιδέες μας και αντέγραψε τα προϊόντα μας».