Κόσμος
Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2004 16:31

«Έτοιμοι να πεθάνουμε ως μάρτυρες» λένε οι υποστηρικτές του Σαντρ

Δεν έγιναν δεκτά από τον Μοκτάντα Αλ Σαντρ τα αιτήματα της ιρακινής κυβέρνησης για τον τερματισμό της κρίσης στη Νατζάφ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του σιίτη ηγέτη.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι τα απορρίπτουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σεΐχης Αχμεντ Αλ Σεϊμπανί, ανώτατος βοηθός του Αλ Σαντρ και διοικητής του στρατού του Μεχντί, μέσα στο τέμενος του ιμάμη Αλί στη Νατζάφ, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι οπαδοί του Σαντρ.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Αλ Σαντρ αρνήθηκε να παραδώσει στις αμερικανικές ή τις ιρακινές δυνάμεις τα κλειδιά του μαυσωλείου του ιμάμη Αλί, παρά την απειλή τελικής επίθεσης εκ μέρους των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Δεν θα παραδώσουμε τα κλειδιά του μαυσωλείου στις αμερικανικές δυνάμεις, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ένα όνειδος που θα μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Δεν θα τα παραδώσουμε ούτε στην αστυνομία, ούτε στην Εθνική Φρουρά που παραβίασαν κάθε τι ιερό και έχυσαν αίμα μουσουλμάνων», τόνισε μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, ο επικεφαλής του γραφείου του Μοκτάντα Αλ Σαντρ στη Νασιρίγια, σεΐχης Αλ Καφάγκι.

Επιπρόσθετα, στενός συνεργάτης του Μοκτάντα Αλ Σαντρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέμενος του Ιμάμη Αλί, δήλωσε ότι οι μαχητές του Στρατού του Μεχντί είναι έτοιμοι «να πεθάνουν ως μάρτυρες», μετά τις απειλές για τελική επίθεση από την προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ.

Πριν από λίγο, ανταποκριτής του CNN μετέδωσε ότι κοντά στο τέμενος ξέσπασαν σφοδρές μάχες. Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο κατά πόσο οι μάχες αυτές αποτελούν την έναρξη της προαναγγελθείσης τελικής επίθεσης κατά των υποστηρικτών του Σαντρ. Όπως μεταδίδει το CNN δύο από τους μιναρέδες του τεμένους έχουν καταστραφεί τελείως.

Εντωμεταξύ, τους επτά έφτασαν οι νεκροί και τους 21 οι τραυματίες από την επίθεση με βλήματα όλμου σε αστυνομικό τμήμα της Νατζάφ νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.