Κόσμος
Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2004 17:51

Από την Ινδία στη Μ. Ανατολή η «δύναμη της αλήθειας»

Στην αρχή σε αγνοούν, μετά σε περιγελούν, μετά σε πολεμούν και στο τέλος κερδίζεις, υποστήριζε ο Μαχάτμα Γκάντι, και τα γεγονότα τον δικαίωσαν. Οταν ξεκίνησε την ειρηνική αντίσταση κατά των Αγγλων, ο κόσμος πίστευε ότι δεν είχε καμιά πιθανότητα επιτυχίας.

Φαίνεται ότι στη Δυτική Οχθη κάποιοι έχουν απογοητευτεί από την ιντιφάντα και έχουν επενδύσει ελπίδες, χρόνο και κεφάλαια στη μη βία, που πρέσβευε ο ινδός πολιτικός και φιλόσοφος.

Και ποιος θα ήταν ιδανικότερος για να εγκαινιάσει αυτή την εναλλακτική εξέγερση από έναν Γκάντι.

Στις 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στη Ραμάλα μια συγκέντρωση περίπου 20.000 ατόμων, στους οποίους θα απευθυνθεί ο 70χρονος Αρούν Γκάντι, ανιψιός του Μαχάτμα, που διευθύνει στις ΗΠΑ το Κέντρο για τη Μη Βία.

Εγκέφαλοι της εκστρατείας η Τέρι Μπουλάτα, διευθύντρια ενός σχολείου στο Αμπού Ντις -που έγινε γνωστή παγκοσμίως στη διάρκεια της πρώτης ιντιφάντα- και ο Μοχάμεντ Αλ Ατάρ, επικεφαλής των Παλαιστινίων για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.

Οπως λέει, η Τέρι στην «Corriere della sera» ο δρόμος της μη βίας μπορεί να αποδώσει, γιατί η πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν είναι ένοπλοι. «Επιδίδονται ήδη σε παθητική αντίσταση, καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν τα τανκς και τις μπουλντόζες με μοναδικό όπλο τα σώματά τους».

Ο Αλ Ατάρ παραδέχεται ότι θα είναι μία διαδικασία αργή και δύσκολη. «Η κατοχή έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα της βίας (βλ. Χαμάς, Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά)», υπογραμμίζει, αλλά «η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης κατά του τείχους που κατασκευάζει το Ισραήλ μας ενθάρρυνε, αφού αποτελεί την απόδειξη ότι μπορούμε να κερδίσουμε πράγματα με διαφορετικό τρόπο, με το κράτος του νόμου».

«Μπροστά σε ένα ευρύ και άοπλο παλαιστινιακό κίνημα, οι Ισραηλινοί δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν άλλο την κατοχή», καταλήγει.