Κόσμος
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014 22:01

Δεκάδες οι νεκροί στην Οδησσό

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων εγκλωβίστηκαν σε κτήριο εργατικών συνδικάτων το οποίο πυρπολήθηκε από διαδηλωτές, έχασαν τη ζωή τους στην Οδησσό την Παρασκευή το βράδυ. Στις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και φιλορώσων τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα στην ίδια πόλη από πυροβολισμούς.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων εγκλωβίστηκαν σε κτήριο εργατικών συνδικάτων το οποίο πυρπολήθηκε από διαδηλωτές, έχασαν τη ζωή τους στην Οδησσό την Παρασκευή το βράδυ.

Στις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και φιλορώσων τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα στην ίδια πόλη από πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε στο κτήριο, το οποίο αποτελούσε την έδρα συνδικάτων στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο αναθεώρησε προς τα κάτω τον προηγούμενο απολογισμό του, στον οποίο γινόταν λόγος για 38 νεκρούς.

«Στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε πυρκαγιά η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό», στην έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό, ανέφερε το υπουργείο. «38 άνθρωποι είναι νεκροί - οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και οκτώ πήδηξαν από τα παράθυρα», είχε δηλώσει νωρίτερα εκπρόσωπος των αρχών.

Νωρίτερα στην Οδησσό υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, οι οποίοι διαδήλωναν μαζί με φιλάθλους συνεπλάκησαν με συμμετέχοντας σε φιλορωσική διαδήλωση, με αποτέλεσμα να χάσουν  τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 50, σύμφωνα με απολογισμό της τοπικής αστυνομίας.

Διαδηλωτές χρησιμοποίησαν κατά τις συγκρούσεις βόμβες μολότοφ και πέτρες, αλλά κάποιοι έφεραν και πιστόλια.

Χάος και στα ανατολικά

Νωρίτεραι ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έκανε λόγο, σε ανακοίνωσή του, για πολλούς νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες μεταξύ των φιλορώσων αποσχιστών στα ανατολικά.

Φιλορώσοι αποσχιστές κατέρριψαν δύο ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, με δύο Ουκρανούς στρατιωτικούς να χάνουν τη ζωή τους στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως επιβεβαίωσε το Κίεβο.

Πολλά σημεία ελέγχου των ενόπλων φιλορώσων στην πόλη πέρασαν στα χέρια του στρατού, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Τουρτσίνοφ, η στρατιωτική επιχείρηση στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής κινητοποίησης» στα ανατολικά δεν προχωρεί με τους απαιτούμενους ρυθμούς, καθώς οι αποσχιστές χρησιμοποιούν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Οπαδοί της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με τη Ρωσία δήλωσαν στο δίκτυο BBC ότι ελέγχουν ακόμη σημεία της πόλης.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έκανε λόγο για δύο νεκρούς στρατιώτες και σημείωσε πως οι μάχες στο Σλάβιανσκ συνεχίζονται.

Κοινή γραμμή Ομπάμα – Μέρκελ από την Ουάσιγκτον

Η κατάσταση στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο συνάντησης στο Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε ντροπιαστική και απαράδεκτη την συμπεριφορά των φιλορώσων ακτιβιστών προς τους ομήρους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προσθέτοντας ότι όσο η Ρωσία δεν αλλάζει στάση στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίζει κλιμακούμενες κυρώσεις, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να πλήττουν την ρωσική οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν διπλωματική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, τόνισε ότι ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και κάλεσε τη Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες της ως μέλος του ΟΑΣΕ για το ζήτημα των ομήρων παρατηρητών.

«Έχουμε κάνει πρόταση στη Ρωσία για διπλωματική λύση, εάν ωστόσο αυτή δεν ευοδωθεί, νέες κυρώσεις είναι αναπόφευκτες», συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει το παν για την επιτυχία των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.