Αποκατάσταση αδικιών υποσχέθηκε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να μην καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες στους ψηφοφόρους.
Αποκατάσταση αδικιών υποσχέθηκε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να μην καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες στους ψηφοφόρους.
Ως προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε την άμεση αποκατάσταση των αδικιών, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη σκληρή διαπραγμάτευση και την άμεση κατάργηση των 400 εφαρμοστικών.
Διευκρίνισε ωστόσο, πως «δεν ερχόμαστε να υποσχεθούμε σε όλους όλα» καθώς δεν είναι «ο Χάρι Πότερ και αυτά που κατέστρεψαν σε τέσσερα χρόνια να τα αποκαταστήσω σε μια μέρα».
«Τι θα κάνουμε»
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και πρώτιστο χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιμετώπισή της.
«Έχουμε ένα σχέδιο το οποίο δεν πρόκειται να το θέσουμε σε διαπραγμάτευση» είπε και διαβεβαίωσε ότι θα καταργήσει άμεσα τους 400 εφαρμοστικούς νόμους και σταδιακά θα υπάρξει αποκατάσταση των υπόλοιπων αδικιών.
Άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα θα επαναφέρει το μισθό στα 751 ευρώ γιατί όπως είπε μόνο έτσι μπορεί να κινηθεί η οικονομία, διαφορετικά είναι στάσιμη.
Δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν οι απολύσεις που έγιναν αντισυνταγματικά, ενώ σε ερώτηση για τον 13ο και 14ο μισθό είπε ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα.
Επίσης δεσμεύθηκε στην επαναφορά των κατώτατων συντάξεων, διευκρινίζοντας ότι ο όλος ο σχεδιασμός θα πρέπει να βασίζεται και στα δημοσιονομικά, που θα ισχύουν τη συγκεκριμένη στιγμή.
Για φορολογία επιχειρήσεων, ΤΑΙΠΕΔ, τράπεζες
Όσον αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων ο κ. Τσίπρας, μίλησε για μεγάλη φορολογία στα κέρδη άλλα όχι στην παραγωγή. Μάλιστα είπε ότι ένας Έλληνας επιχειρηματίας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί έναν ξένο γιατί η φορολογία στην παραγωγή τον τσακίζει, ενώ σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν ευνοούν τον Έλληνα.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι θα ερευνηθούν όλες οι πράξεις του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα σκάνδαλο από μόνο του και προανήγγειλε εξεταστικές όπου χρειαστεί.
Για τις τράπεζες και την ανακεφαλοποίησή τους δήλωσε ότι όσοι εμπλέκονται φροντίζουν ταυτόχρονα και για την αμνήστευσή τους και έκανε λόγο για πράξη που είναι ποινικά ελέγξιμη και κολάσιμη, για κακουργηματική απιστία εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, ενώ προειδοποίησε ότι «αυτοί οι οποίοι θα υπογράψουν θα έχουν τις συνέπειες του νόμου, έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα».
Διευκρίνισε δε ότι όλες οι τράπεζες, στις οποίες έχει βάλει χρήματα το ελληνικό δημόσιο θα περάσουν στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.
Για το ευρώ
Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ, ο κ. Τσίπρας αφού σημείωσε το δικαίωμα των διαφορετικών θέσεων εντός του κόμματος, υπογράμμισε ότι «έχουμε μία διακήρυξη. Έχουμε συλλογικές επεξεργασίες και ψηφισμένες από το συνέδριο συλλογικές θέσεις οι οποίες τι λένε… Λένε ότι δική μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα διαλύοντας την κοινωνία καταστρέφοντας τον ελληνικό λαό»…
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο αν τελικά το ευρώ είναι φετίχ, απάντησε: «Εγώ έχω καλύτερα φετίχ από το ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «δεν υπάρχει διακύβευμα για το ευρώ, υπάρχει ένας διαρκής εκβιασμός τον οποίο, ηθελημένα ή μη, δυνάμεις του συστήματος και μέσα ενημέρωσης τον περνάνε στον ελληνικό λαό».
Σχετικά με τις θέσεις που εκφράζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης γύρω από το θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «κακώς του επιτίθεστε του Λαφαζάνη και ο Λαφαζάνης έχει τη διαφορετική του άποψη τη λέει μέσα στα όργανα αλλά τη συλλογική άποψη του κόμματος εκφράζει δημόσια».
«Δεχόμαστε πόλεμο»
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι έχουν συνασπιστεί πολλές δυνάμεις που θέλουν να υπερασπιστούν το παλιό εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει το καινούργιο Επίσης, έκανε λόγο για μόνιμη παραποίηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα, οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη ότι η ΝΔ είναι μικρό κόμμα δεν έτυχε αντίστοιχης προβολής.
Για δημοψηφίσματα
Αναφορικά με το ζήτημα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα δημοψηφίσματα είναι μέρος της στρατηγικής μας κατεύθυνσης ,διότι εμείς δε θα έχουμε άλλο στήριγμα παρά μονάχα τη διαρκή επαναβεβαίωση τη στήριξη του λαού. Εμάς δε θα μας στηρίξουν αυτοί που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Ο συνασπισμός του παλιού κατεστημένου, της διαπλοκής. Ούτε επιχειρηματίες θα μας στηρίζουν, ούτε τα ΜΜΕ μόνο ο λαός θα μας στηρίζει».
Για το Ποτάμι
Για το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, είπε ότι έχει το δικαίωμα να δοκιμάσει την τύχη του ωστόσο παρατήρησε μια μεγάλη, όπως είπε, αγωνία.
Εκτίμησε ότι η επιχειρηματολογία του είναι κατά του ΣΥΡΙΖΑ , όμως δεν έχει ακούσει τον αρχηγό του να λέει ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση, αντίθετα όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Θεοδωράκης επιμένει ότι πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία της.
Για τις ευρωεκλογές είπε ότι ο στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει.
Ντιμπέιτ
Σε ερώτηση για το ότι δεν συμμετείχε στο ντιμπέιτ που οργάνωσε το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο πολύ φορτωμένο πρόγραμμα των περιοδειών του στην Ευρώπη, υποστήριξε ότι δεν φυγομάχησε και τόνισε πως όσοι αναφέρονται σε αυτό , καλό θα ήταν να είχαν την ίδια ευαισθησία για το ότι οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊκής δεξιάς αρνήθηκαν να έρθουν στο ντιμπέιτ που τους κάλεσε το ελληνικό πανεπιστήμιο.