Σε Αθήνα, Ρωσία, Παρίσι, Ισπανία, αλλά και στην Καμπότζη και την Τουρκία εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά μόνο που σε αρκετές περιπτώσεις οι πορείες κατέληξαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας.
Σε Αθήνα, Ρωσία, Παρίσι, Ισπανία, αλλά και στην Καμπότζη και την Τουρκία εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά μόνο που σε αρκετές περιπτώσεις οι πορείες κατέληξαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας.
Στην Αθήνα με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ ξανά άνεργη Πρωτομαγιά» και με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε σήμερα μαζικό συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Η πορεία των εργαζομένων ξεκίνησε από την Πλατεία Κλαυθμώνος για να καταλήξει έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησε νωρίτερα και το ΠΑΜΕ.
Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης οι οργανωτές αναφέρουν ότι η φετινή Πρωτομαγιά αποτελεί μήνυμα αντίστασης στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στην αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί ακόμη τιμή στους αγωνιστές που ίδρυσαν τα συνδικάτα και ξεκίνησαν την Εργατική Πρωτομαγιά.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, κατατέθηκαν το πρωί στεφάνια στο Πολυτεχνείο και στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Και στην Θεσσαλονίκη
Με συγκεντρώσεις, πορείες και με καταθέσεις στεφανιών συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην απεργία για την εργατική Πρωτομαγιά και στη Θεσσαλονίκη.
Στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΘΟΘ, ενώ ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη έξω από το ΕΚΘ, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών της εργατικής Πρωτομαγιάς και του Μάη του 1936.
Άλλη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στη θέση όπου βρισκόταν μνημείο παλαιότερα, στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου.
Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες εορτάστηκε στην Πάτρα η εργατική Πρωτομαγιά.
Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την οποία οργάνωσαν το εργατικό κέντρο της Πάτρας και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, ενώ η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, την οποία οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και εργατικά συνδικάτα.
Ωστόσο, κατά την έναρξη της πορείας από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης δημιουργήθηκε ένταση, όταν νεαροί επιχείρησαν να πάρουν το πανό της διοίκησης του εργατικού κέντρου, που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας.
Δακρυγόνα και ξύλο στην Ταξίμ
Επεισόδια σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όταν η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να αψηφήσουν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για την Πρωτομαγιά στην Πλατεία Ταξίμ.
Μονάδες καταστολής ταραχών της τουρκικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν με την υποστήριξη οχημάτων εξοπλισμένων με αντλίες νερού εναντίον των διαδηλωτών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα οδοφράγματα στην περιοχή Μπεσίκτας για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ.
Η περιοχή γύρω από την ευρωπαϊκή καρδιά της τουρκικής πόλης έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο και δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί - έως 40.000 σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης - έχουν αναπτυχθεί για να εμποδίσουν την πρόσβαση.
Τουλάχιστον 138 άνθρωποι συνελήφθησαν και άλλοι 51 άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ανέφερε μια ένωση δικηγόρων.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και ομάδων νεαρών, κυρίως μελών των κομμάτων της άκρας αριστεράς, συνεχίζονται το απόγευμα στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.
Ωστόσο, στην εργατική συνομοσπονδία Türk-Is επιτράπηκε να καταθέσει στεφάνια στην πλατεία Ταξίμ στη μνήμη των 34 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης την Πρωτομαγιά του 1977, όταν άγνωστοι μεταξύ των διαδηλωτών άνοιξαν πυρ στον αέρα προκαλώντας πανικό.
Το συνδικάτο οργάνωσε μια άλλη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, στην πλατεία Καντικόι, εστία της αντιπολίτευσης, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει στην πόλη των τουλάχιστον 13 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς οι αρχές απέκλεισαν τις οδικές αρτηρίες, ανέστειλαν τις υπηρεσίες των πορθμείων και έκλεισαν τους σταθμούς του μετρό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των διαδηλωτών σε κάθε πλευρά του Βοσπόρου.
Ενισχυμένος από τη νίκη του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου και μεσούσης της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές: «Μην έχετε καμία ελπίδα για την Ταξίμ, πηγαίνετε να διαδηλώσετε σε άλλα μέρη της Κωνσταντινούπολης».
Ξύλο στην Καμπότζη
Επεισόδια υπήρξαν κατά τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς και στην Καμπότζη όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις προκειμένου να συμπαρασταθούν στους εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε δύο ειδικές οικονομικές ζώνες κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ.
Η πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Καμπότζης, όπου απασχολούνται 650.000 άνθρωποι, κερδίζουν λιγότερα από 100 δολάρια το μήνα.
Η αστυνομία οπλισμένη με γκλομπ διέλυσε το πλήθος των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί περιμετρικά του Πάρκου της Ελευθερίας στην Πνομ Πνεχ, η οποία είχε αποκλειστεί προκειμένου να εμποδιστεί η πρόσβαση στους αντιπάλους του πρωθυπουργού Χουν Σεν, που κυβερνά εδώ και 30 χρόνια. Πολλοί άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν άγρια μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
Κουάλα Λουμπούρ
Στην Κουάλα Λουμπούρ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός σχεδίου για την επιβολή ενός νέου φόρου όπως επίσης εναντίον της καταδίκης σε δεύτερο βαθμό του επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραΐμ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σοδομισμό κι είχε κριθεί αθώος το 2012.
Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες όπως επίσης και στις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας, στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Σεούλ ή ακόμη και στην Ταϊβάν όπου περισσότερο από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ταϊπέι διεκδικώντας αύξηση των μισθών τους.
Στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες παραμένουν αντιμέτωπες με τις κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, οι διαδηλώσεις είχαν πολιτικό χαρακτήρα.
Στη Γαλλία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα γιορτάσουν για μια ακόμη φορά την Πρωτομαγιά διχασμένες, με τις διαφορές τους να επικεντρώνονται στο πρόγραμμα περικοπών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
Στο Παρίσι το κόμμα της ακροδεξιάς Εθνικό Μέτωπο, το οποίο παραδοσιακά πραγματοποιεί πορεία την Πρωτομαγιά για να τιμήσει την Ιωάννα της Λοραίνης ελπίζει σε μια «διαδήλωση ισχύος» καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πιστώνεται με ένα ποσοστό 20- 25% στην πρόθεση ψήφου σχεδόν 3 εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην Ισπανία, που δειλά δειλά εξέρχεται του οικονομικού μαρασμού και παραμένει αντιμέτωπη με μια ανεργία ρεκόρ, οι πολίτες θα κατακλύσουν τους δρόμους της Μαδρίτης και περισσότερων από 70 πόλεων.
Στη Ρωσία
Φέτος, η επιστροφή των συμβολικού χαρακτήρα κινητοποιήσεων στη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο, έλαβε την έγκριση των αρχών, όπως την εποχή της πρώην ΕΣΣΔ, όταν η Πρωτομαγιά αποτελούσε αφορμή για μεγαλειώδεις στρατιωτικές και πολιτικές παρελάσεις ενώπιον των ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων της Ρωσίας, Μιχαϊλ Σμακόφ, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε ολόκληρη την χώρα.
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τη γιορτή των Εργατών, ξαναρχίζοντας μια παράδοση που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, την ώρα που το αίσθημα του πατριωτισμού στη Ρωσία έχει ενταθεί από την ουκρανική κρίση.
«Είμαι περήφανος για την πατρίδα μου», «ο Πούτιν έχει δίκιο», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν στα χέρια τους οι διαδηλωτές μαζί με ρωσικές σημαίες και μπαλόνια λευκά, μπλε και κόκκινα, στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, της οποίας ηγείτο ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, και η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο για πρώτη φορά από το 1991.
Με πολυάριθμα πλακάτ και ομιλίες των εκπροσώπων των συνδικάτων, οι συμμετέχοντες γιόρτασαν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, μετά τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος το οποίο καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τη διεθνή κοινότητα.