Πολιτιστικά
Πέμπτη, 01 Μαΐου 2014 08:01

Υποδόρια σαγήνη, αραχνοΰφαντος ήρωας και δύσκολες στιγμές ζωής

Ένα σαγηνευτικό εξωγήινο πλάσμα, ο αλτρουιστής Spider - Man που δίνει τη μεγαλύτερη μάχη του, μια γυναίκα που προτιμά να κάθεται και να κοιτά και μία διασκεδαστική παρέα πεινασμένων τρωκτικών καταλαμβάνουν τη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Ένα σαγηνευτικό εξωγήινο πλάσμα που παρασύρει τους άντρες σε μια θανάσιμη παγίδα, ο αλτρουιστής Spider - Man που δίνει τη μεγαλύτερη μάχη του, ένας φτωχός που δεν έχει δικαίωμα στην υγεία, μια γυναίκα που προτιμά να κάθεται και να κοιτά, άνθρωποι που ζουν στη χρεοκοπημένη Ελλάδα του μέλλοντος, το κρατικό μας κανάλι που έκλεισε εν μία νυκτί, μια θαρραλέα εθνική ηρωίδα και μία διασκεδαστική παρέα πεινασμένων τρωκτικών καταλαμβάνουν τη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

«Κάτω από το δέρμα»

Βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Μάικλ Φέιμπερ, η ταινία επιστημονικής φαντασίας του Τζόναθαν Γκλέιζερ - με τους Σκάρλετ Γιόχανσον, Πολ Μπράνιγκαν και Αντόνια Κάμπελ Χιούζ – βλέπει τον κόσμο μας μέσα από τα μάτια ενός εξωγήινου όντος. Παίρνοντας τη μορφή μιας αισθησιακής γυναίκας, αυτό το πλάσμα έρχεται στη Γη, με μόνο σκοπό να παγιδεύει ανυποψίαστους άνδρες και να τους οδηγεί στον πλανήτη του, όπου το ανθρώπινο κρέας θεωρείται λιχουδιά. Όμως, όταν αρχίζει να αναπτύσσει συναισθήματα για τους Γήινους, η σύγκρουση με το είδος του γίνεται αναπόφευκτη.

«The amazing Spider - Man 2»

Ο άνθρωπος - αράχνη επιστρέφει με την καινούρια του στολή, στην περιπέτεια φαντασίας που σκηνοθετεί και πάλι ο Μαρκ Γουέμπ. Με πρωταγωνιστές τους Έμα Στόουν, Σεϊλίν Γούντλεϊ, Άντριου Γκάρφιλντ, Τζέιμι Φοξ, Μάρτιν Σιν, Πολ Τζιαμάτι, Ντέιν Ντεχάαν, Σάλι Φιλντ, Μάρτον Τσόκας, Κρις Κούπερ, Φελίσιτι Τζόουνς και τη μουσική του Φάρελ Ουίλιαμς και του - βραβευμένου με Όσκαρ - Χανς Ζίμερ, η ταινία υφαίνει μια ιστορία ενηλικίωσης, προδοσίας, παρεξηγήσεων, συγκίνησης, αλλά και γέλιου, στην οποία ο γνωστός υπερήρωας δίνει τη μεγαλύτερή του μάχη, αφού οι εχθροί του, παλιοί και καινούριοι, ενώνονται. Και όχι μόνο αυτό. Πρέπει να πληρώσει και το τίμημα του να είσαι ήρωας.

«Στιγμές στη ζωή ενός ήρωα»

Στη δραματική ταινία του Βόσνιου σκηνοθέτη Ντάνις Τάνοβιτς, με τους Ναζίφ Μούτζικ, Σενάντα Αλιμάνοβιτς και Σέμσα Μούτζικ, ένας φτωχός και ανασφάλιστος πατέρας ξεκινά έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου, για να σώσει τη ζωή της γυναίκας του, η οποία κυοφορεί ένα νεκρό παιδί, που πρέπει να αφαιρεθεί επειγόντως από το σώμα της, αλλά οι γιατροί αρνούνται να το κάνουν χωρίς χρήματα.

«Ένας σκίουρος σούπερ - ήρωας»

Ένας σκανδαλιάρης σκίουρος, που ψάχνει απεγνωσμένα τροφή, είναι ο πρωταγωνιστής της κωμωδίας κινουμένων σχεδίων του Πίτερ Λεπενιώτη. Στην αναζήτησή του αυτή, βρίσκει ένα μαγαζί με ξηρούς καρπούς κάθε είδους και σχεδιάζει με τη χαριτωμένη παρέα του την απόλυτη ληστεία.

«Να κάθεσαι και να κοιτάς»

Η βία, η αδιαφορία και η εκούσια αποδοχή της συνενοχής είναι τα θέματα που διερευνά ο Γιώργος Σερβετάς στη δραματική ταινία, που απέσπασε το βραβείο β΄ ανδρικού ρόλου (Νίκος Γεωργάκης) στα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και έχει διαγράψει επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία. Με τους Μαρίνα Συμεού, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Νίκο Γεωργάκη, Γιώργο Καφετζόπουλο, Κωνσταντίνο Σιραδάκη και Γιώργο Ζιόβα, μια 30άχρονη γυναίκα εγκαταλείπει την Αθήνα και επιστρέφει στη γενέτειρά της, για να φτιάξει τη ζωή της. Στην αρχή, όλα εξελίσσονται πολύ καλά. Όμως, τελικά, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από όσο φανταζόταν.

«Goldfish» (3 - 5/5)

Σαν ένα φουτουριστικό ταξίδι στην επίσημα χρεοκοπημένη Ελλάδα, η ανεξάρτητη μαύρη κωμωδία δράσης του Θάνου Τσαβλή – με τον ίδιο και τους Χρήστο Καρτέρη, Δημήτρη Μακαλιά, Φένη Μπένου, Μιχάλη Οικονόμου, Αργύρη Θανάσουλα, Βάσω Καβαλιεράτου και Λουκία Τζωρτζοπούλου - μας μεταφέρει στο κοντινό μας μέλλον, όπου οι δρόμοι τεσσάρων ανθρώπων διασταυρώνονται με απροσδόκητες εξελίξεις.

«Το χαμένο σήμα της δημοκρατίας»

Το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου, που καταγράφει το χρονικό της διακοπής τους σήματος και το κλείσιμο της ΕΡΤ, σύμφωνα με τον δημιουργό του: «Εγκλείει μέσα του μία από τις πιο σημαντικές και συμβολικές στιγμές της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας, που ζει σήμερα η Ελλάδα. Είναι η πιο "ορατή" υπόθεση ότι η Δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης και πεθαίνει ειρωνικά, στη χώρα όπου γεννήθηκε».

«Ζόγια»

Σκηνοθετημένο από τον Λεβ Άρνσταμ, το ασπρόμαυρο βιογραφικό δράμα του 1944, με τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, αποτελεί μία από τις πιο φημισμένες σοβιετικές ταινίες της χρυσής εποχής του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Η ταινία αφηγείται τη ζωή μιας από τις πιο αγαπημένες εθνικές ηρωίδες της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Ζόγια Κοσμοντεμιγιάνσκαγια, η οποία συμμετείχε στον αντιφασιστικό αγώνα, σε ηλικία 18 ετών συνελήφθη από τους Γερμανούς, υπέμεινε φρικτά βασανιστήρια στα χέρια της Γκεστάπο, χωρίς να προδώσει τους συντρόφους της, και απαγχονίστηκε, υπερασπιζόμενη σθεναρά τα πιστεύω της μέχρι το τέλος.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]