Πολιτική
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 19:33

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης αναμένεται να εξελιχθεί η συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών.

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης αναμένεται να εξελιχθεί η συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών.

Κι αυτό, διότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει τη συζήτηση στο πεδίο της οικονομίας το οποίο θεωρεί προνομιακό, αφενός λόγω των πρόσφατων θετικών ειδήσεων (πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές), αφετέρου διότι εκεί, κατά τη γνώμη της, υπάρχει και το αδύνατο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έδωσε σήμερα στη Βουλή δείγμα γραφής των προθέσεων της κυβέρνησης, βάζοντας στο στόχαστρό του τον άνθρωπο που θα τον διαδεχθεί, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, στο υπουργείο, τον Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, μετά τις «αμφίσημες» -όπως τις χαρακτηρίζουν στελέχη της ΝΔ- δηλώσεις Δραγασάκη για προσφυγή στον λαό αν μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιεστεί από τους δανειστές, η αξιωματική αντιπολίτευση «παίζει με τα ιερά και τα όσια» του εθνικού νομίσματος και εμφανίζεται «τριχοτομημένη» καθώς μιλά για ευρώ, για δραχμή και τώρα για δημοψήφισμα.

Η αντίδραση του κ. Δραγασάκη ήταν άμεση: «Πείτε μου πότε με ακούσατε να μιλάω για δημοψήφισμα ανάμεσα στο ευρώ και τη δραχμή», προκάλεσε τον Γιάννη Στουρνάρα, με τον υπουργό Οικονομικών να απαντά ότι η φράση του «whatever it takes» ερμηνεύθηκε από τα ΜΜΕ ως πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

«Αν η πολιτική ζωή είναι να συζητάμε μέσα από τα blogs, τι να πω εγώ», ανταπάντησε ο κ. Δραγασάκης.

Στη διένεξη παρενέβη και ο Μανώλης Γλέζος σχολιάζοντας ότι «τα ιερά και τα όσια είναι οι αγώνες που δώσαμε για την ελευθερία και τα δικαιώματα» και όχι το ευρώ.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, στον δρόμο προς την κάλπη, να αναδείξει την αμφισημία του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα κυρίως του ευρώ, απόφαση που ενισχύεται και από τον προβληματισμό που προκαλεί στο Πρωθυπουργικό επιτελείο το ενδεχόμενο τιμωρητικής ή  χαλαρής ψήφου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ