Πολιτική
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 23:54

Οι τοποθετήσεις του Ευ. Βενιζέλου στην διακαναλική

Για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις ευρωεκλογές, τη συνταγματική αναθεώρηση, τη σχέση του με την κυβέρνηση, τον Γιώργο Παπανδρέου, τη ΔΗΜΑΡ και μια σειρά άλλων θεμάτων κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε σε τρία περιφερειακά κανάλια.

Για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις ευρωεκλογές, τη συνταγματική αναθεώρηση, τη σχέση του με την κυβέρνηση, τον Γιώργο Παπανδρέου, τη ΔΗΜΑΡ και μια σειρά άλλων θεμάτων κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε σε τρία περιφερειακά κανάλια.

Για το Σύνταγμα

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε δημοσιογράφους των τηλεοπτικών καναλιών ACTION24, KONTRA και το EXTRA3, δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία με τον κ. Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τόνισε ότι η χώρα πρέπει να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με ηρεμία και υπευθυνότητα και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου.

Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν «τραγικό λάθος και επικίνδυνο» να συμφωνηθεί ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης, αλλά όχι προς ποια κατεύθυνση και η επόμενη Βουλή με 151 ψήφους να διαμορφώσει το Σύνταγμα όπως θέλει.

Η συναίνεση για το Σύνταγμα, τόνισε επίσης ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να είναι συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, μια κυβερνητική συμφωνία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν στη χώρα συνθήκες «συμβολικού εμφυλίου πολέμου» όπου κανένας δεν αναγνωρίζει τίποτα σε κανέναν. Και έθεσε για πρώτη φορά ως προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, αν η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο ή όχι, αν είμαστε μέσα στην Ευρώπη ή όχι, μέσα ή έξω από το ευρώ κλπ.

Για τις σχέσεις με τη Ν.Δ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός από τη Ν.Δ. στο θέμα της αναθεώρησης και σχετικά με τη συνεργασία των δύο κομμάτων επανέλαβε ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και ότι μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχουν «κολοσσιαίες διαφορές».

Ανέφερε επίσης ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα θα πορευτεί με κυβερνήσεις συνεργασίας και τόνισε ότι η προτίμησή του, κατά σειρά προτεραιότητας είναι πρώτα μια προοδευτική κυβέρνηση και αν αυτό δεν μπορέσει να γίνει, μια δημοκρατική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Για ενδεχόμενο ανασχηματισμό

Σε άλλες ερωτήσεις απάντησε ότι θα έχει λόγο σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, αφού κάθε κόμμα προτείνει τους δικούς του υπουργούς, ότι η επιλογή του προσώπου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας θα γίνει από τον πρωθυπουργό και τον ίδιο.

Για τον Γ. Στουρνάρα

 Για τον κ. Στουρνάρα τόνισε ότι εφαρμόζει την πολιτική της κυβέρνησης όσο καλύτερα γίνεται.

Όχι, απάντησε σε σχετική ερώτηση,  δεν είναι το θέμα μου η αλλαγή του κ. Στουρνάρα, το θέμα μου είναι ο κ. Στουρνάρας να εφαρμόζει την οικονομική πολιτική που συμφωνούμε ο κ. Σαμαράς κι εγώ.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας το κάνει όσο μπορεί καλύτερα και συνέχισε λέγοντας ότι προφανώς, δεν υπάρχουν μεγάλα θέματα τα οποία να τα χειρίζεται ένας Υπουργός, τα μεγάλα θέματα τα χειριζόμαστε οι Αρχηγοί των κομμάτων που συνεργαζόμαστε, τα χειρίζονται οι Βουλευτές.

Για το ποίημα του Ν. Εγγονόπουλου

Όπως ήταν αναμενόμενο ο  κ. Βενιζέλος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την  αναφορά του στο ποίημα «Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου και τον στίχο «Στρατηγέ, τι ζητούσες στη Λάρισα εσύ, ένας Υδραίος;», με το οποίο σχολίασε χθες την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά, από κοινού με τον Φώτη Κουβέλη.

«Θα μπορούσε ν’ αφορά και εμένα. Τι ζητάω εγώ, ένας Υδραίος μέσα σ’ ένα περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων μ’ έναν πολύ αρνητικό τρόπο» είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι ορισμένες φορές επιχειρεί να τροφοδητήσει το δημόσιο διάλογο με μερικές αναφορές πολιτιστικές, λογοτεχνικές, πνευματικές γιατί είναι πολύ στείρος και ξύλινος ο λόγος που διατυπώνεται.

«Αφήστε λοιπόν τον Εγγονόπουλο ας τον σεβόμαστε ως ένα μνημείο του ελληνικού λόγου και της ελληνικής ζωγραφικής. Δε θέλω να κάνω άλλο σχόλιο. Δεν πρόκειται ν’ απαντήσω σε τέτοια ερωτήματα και δε θέλω να εγκλωβίζομαι και στο παρελθόν. Είμαστε στραμμένοι στο μέλλον κι έχουμε μεγάλες προτεραιότητες» είπε.

Για τον Γ. Παπανδρέου

Σε ερώτηση για το εάν είναι αντιπαλός του ο κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Όχι βέβαια. Αντίπαλός μου είναι τα προβλήματα της χώρας. Αντίπαλός μου είναι ο αντίπαλος του έθνους μου και της πατρίδας μου. Αυτός που δε μας αφήνει να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας».

Σε άλλη ερώτηση για το εάν ο  κ. Παπανδρέου είναι κόντρα σ’ αυτά που λέει και πάλι ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά για να συμπληρώσει ότι ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην Πρόεδρος και Βουλευτής εν ενεργεία του ΠΑΣΟΚ, είναι ένας από τους Βουλευτές τους οποίους στηρίζεται η κυβέρνηση και εάν ένας Έλληνας έχει ενδιαφέρον να πετύχουμε, αυτός, όπως είπε, πρέπει να είναι ο κ. Παπανδρέου.

Επίσης σε ερώτηση για το εάν  πέρασε από το μυαλό του να τον διαγράψει ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι αυτά είναι παλιές  πρακτικές.

«Δηλαδή μπήκε ο Παπανδρέου και διέγραψε τον κ. Σημίτη, θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο.. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα μου δεν είναι ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε οι μικροί συσχετισμοί μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή το κόμμα, τίποτε από αυτά…Εδώ πρέπει να μας ενδιαφέρουν μεγάλα θέματα. Η χώρα βγαίνει στις αγορές… Εδώ στήνονται στα πόδα τους ξανά οι ελληνικές Τράπεζες, προστατεύονται οι καταθέσεις, μπορούν αν χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις, επενδύσεις.. Αυτά είναι τα θέματα».

«Ο Κουβέλης είναι αντίπαλος»

«Ο κ. Κουβέλης είναι ένας αντίπαλος. Ο κ. Κουβέλης είναι ένας αντίπαλος που λειτουργεί πολύ συχνά, η ΔΗΜΑΡ, όχι ο ίδιος προσωπικά, ο ίδιος προσωπικά είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχουμε φιλική σχέση, παρασιτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί ν ‘αντλήσει κάποια μικρά πραγματάκια από το ΠΑΣΟΚ. Ένα στέλεχος, μια ιδέα.. » είπε ο κ. Βενιζέλος και έκανε αναφορά για την περίοδο που συνυπήρχαν στην κυβέρνηση.

«Και στην κυβέρνηση μέσα όσο συνυπήρχαμε, ήταν πολύ έντονη η παρουσία τους στα αξιώματα και στο κράτος, αλλά όταν πηγαίναμε να ψηφίσουμε δύσκολα μέτρα κρύβονταν πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Δεν έπαιρναν την ευθύνη».

Ήθος στην πολιτική, είπε ο κ. Βενιζέλος, δε σημαίνει «κάνω τον καλό ή κάνω τον ηθικό», ήθος στην πολιτική σημαίνει έχω σταθερότητα, συνέπεια, θάρρος και αναλαμβάνω ευθύνες και κόστος.

Σε άλλη ερώτηση για το εάν θα στήριζε υποψηφιότητα του κ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε ότι είχε προταθεί στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, μετά τις εκλογές του Μαίου του 2012 να είναι εκείνος ο πρωθυπουργός. Και σημείωσε ότι το τοπίο μετά τις 25 Μαϊου θα είναι πολύ διαφορετικό και κανένας δεν θα θέλει εκλογές.

Για συνεργασίες και Χρυσή Αυγή

Ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η πόρτα της κυβέρνησης είναι ανοιχτή για όλες τις υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, όχι μόνο σε κόμματα, καθώς και ότι δεν έχουν κοπεί οι γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο, πάντως, καταλόγισε ότι επειδή δεν του αρέσει η κυβέρνηση χυδαιολογεί και υβρίζει.

«Γέφυρα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση υπάρχει, εμείς ήμασταν πάντα ανοιχτοί, αλλά η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά έκανε την επιλογή να μας βρίζει, να χυδαιολογεί, να συκοφαντεί, να απειλεί, να εκβιάζει».

Για τη Χρυσή Αυγή είπε ότι δεν υπάρχει τρόπος να τεθεί ένα κόμμα εκτός νόμου, αλλά ήδη η Δικαιοσύνη έχει κάνει διάκριση μεταξύ κόμματος και εγκληματικής οργάνωσης, πίσω από την οποία κρύβεται ένα κόμμα.

Επίσης σχολίασε ότι «διαλύθηκε η παλιά Νέα Δημοκρατία, όπως το παλιό ΠΑΣΟΚ τροφοδότησε σε πολύ μεγάλο βαθμό το ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η παλιά Νέα Δημοκρατία τροφοδότησε σε ένα βαθμό την ακροδεξιά και από το ΚΚΕ φύγανε και πήγανε στη Χρυσή Αυγή».

Για τις εκλογές

Για τις εκλογές εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαψεύσει όλες τις δημοσκοπήσεις (ευρωεκλογές) και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει καμία μεγάλη Περιφέρεια και κανέναν μεγάλο Δήμο (αυτοδιοικητικές).

Τολμώ μια πρόβλεψη, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ρίζες, η Αντιπολίτευση γενικά δεν έχει ρίζες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δε θα έχει καμία Περιφέρεια και κανέναν μεγάλο Δήμο. Κανέναν μεγάλο Δήμο δε θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και καμία από τις 13 Περιφέρειες.

Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, θα σταθεί πολύ ψηλά και στους Δήμους και στις Περιφέρειες, όχι ως κόμμα, ως αντίληψη, ως ομάδα στελεχών, ως παράταξη, ως ιστορικός θεσμός με την Αυτοδιοίκηση, γιατί ότι αλλαγή έχει γίνει στην Αυτοδιοίκηση είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, που τώρα εκφράζεται με την Ελιά.

Για τις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή είχε πάει να το αναβαθμίσει σε δημοψήφισμα και σε εφαλτήριο εφ΄ όπλου για να καταλάβει την Κυβέρνηση, τώρα τα έχει μαζέψει όλα γιατί φαίνεται βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

«Εμείς λοιπόν στις ευρωεκλογές θα διαψεύσουμε όλες τις δημοσκοπήσεις και θα δείτε πως θα φανούν οι ρίζες της παράταξης και οι αντοχές της παράταξης» είπε.

Ο κ. Βενιζέλος δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση αν η «Ελιά» θα συγκεντρώσει πάνω από το 5% των ψήφων, είπε όμως ότι «αν δεν σταθεί» το ΠΑΣΟΚ και η «Ελιά», τότε θα υπάρχει σοβαρό θέμα. Και πρόσθεσε ότι, στις εκλογές, πρέπει να ενισχυθεί η κυβέρνηση και ο προοδευτικός της πόλος, η «Ελιά».

Για την οικονομία

Σε ερωτήσεις για την οικονομία ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας, είπε ότι η χώρα καταστράφηκε πριν το 2010, χωρίς να το καταλάβει και επανέλαβε ότι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει μόνο του το βάρος κατηγορώντας τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ότι πάτησαν πάνω στο ΠΑΣΟΚ.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι αν δεν είχε ακολουθηθεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα θα είχε γίνει Βενεζουέλα. Και κατηγόρησε την «αντιμνημονιακή αντιπολίτευση» ότι συμβαδίζει με τους πιο συντηρητικούς γερμανούς αναλυτές και τους πιο συντηρητικούς κύκλους του ΔΝΤ.

Ανέφερε ότι το επίπεδο ζωής στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό, σε σχέση με χώρες όπως η Βουλγαρία κλπ και ότι η Ελλάδα μπορεί, ακόμα και σήμερα, να συγκριθεί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία κλπ, καθώς ανήκει στις 35 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως η διάχυτη φτώχια, αλλά αυτά που γλιτώσαμε είναι πολύ περισσότερα.

«Βιώσιμο το χρέος»

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται κανένα «κούρεμα», ότι η βιωσιμότητά του θα επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς και ότι θα αποτυπωθεί σχέση χρέους προς ΑΕΠ, η οποία θα είναι πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει τα 25 δισ που οφείλει στο ΔΝΤ, δανειζόμενη από τις αγορές και με αυτό τον τρόπο το ΔΝΤ μπορεί να αποχωρήσει και να μην υπάρχει η τρόϊκα. Στην οποία καταλόγισε ότι έχει εκβιάσει την κυβέρνηση, όπως σχετικά με την εξυπηρέτηση των χρεών των επιχειρήσεων. Με παρέμβαση της τρόϊκας, είπε, οι 60 δόσεις μειώθηκαν σημαντικά. Οι δόσεις πρόσθεσε, πρέπει να είναι πολλές, αλλά, για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουμε από την τρόϊκα και το μνημόνιο.

Ανέφερε επίσης ότι η καλυτέρευση θα φανεί στον πολίτη μέσα στο 2014 και στη συνέχεια θα τρέχει με γεωμετρική πρόοδο.

Για το Κυπριακό - ΠΓΔΜ

Για την Κύπρο είπε ότι υπάρχει «παράθυρο ελπίδας», αλλά ο κρίσιμος παράγοντας είναι η Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η θέση για τη διατήρηση του status quo δεν δικαιώνεται και ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, καθώς και ότι το σημαντικό σημείο είναι το δημοψήφισμα στο οποίο οι Κύπριοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν δέχονται το σχέδιο λύσης ή όχι. Αναγνώρισε ότι τα πράγματα είναι «πολύ δύσκολα», επισήμανε, ως θετικό παράγοντα, ότι, αυτή τη φορά, δεν υπάρχει διαιτησία και θεώρησε θετική τη δήλωση Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ σέβονται και προστατεύουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τη στάση της ΠΓΔΜ, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε ότι η στάση του κ. Γκρούεφσκι θα συνεχίσει να είναι η ίδια, αφού επιβραβεύτηκε η πολιτική του. Δήλωσε καθαρά ότι «δεν είμαι αισιόδοξος» αν και θα ήθελε να είναι.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ