Ακόμη μια ημέρα ταλαιπωρίας θα είναι η Τετάρτη για εκατομμύρια Λονδρέζους καθώς η απεργία των εργαζομένων στο μετρό θα συνεχισθεί μέχρι τις εννέα το βράδυ της Τετάρτης.
Ακόμη μια ημέρα ταλαιπωρίας θα είναι η Τετάρτη για εκατομμύρια Λονδρέζους καθώς η απεργία των εργαζομένων στο μετρό θα συνεχισθεί μέχρι τις εννέα το βράδυ της Τετάρτης.
Λιγότερα από τα μισά δρομολόγια του υπογείου πραγματοποιήθηκαν ενώ πολλοί Λονδρέζοι επέλεξαν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, με ποδήλατο, κάνοντας τζόγκινγκ ή ακόμα και πατίνι για να φθάσουν στις δουλειές τους.
Στους δρόμους λεωφορεία αντίκες
Σύμφωνα με το London Underground, περίπου 8.000 λεωφορεία κυκλοφορούσαν σήμερα στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, ένας αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και 40 λεωφορεία-αντίκες, τα οποία είχαν να χρησιμοποιηθούν δεκαετίες.
«Μαχητικό το πνεύμα των Λονδρέζων»
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ευχαρίστησε τους Λονδρέζους για την υπομονή που επέδειξαν ζητώντας τους παράλληλα συγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν. «Ζητώ συγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσε (η απεργία) στους πολίτες, αλλά είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από το μαχητικό πνεύμα που επέδειξαν οι Λονδρέζοι προκειμένου να φτάσουν σήμερα στις δουλειές τους», ανέφερε.
Γιατί απεργούν
Η απεργία κηρύχθηκε από το συνδικάτο RMT σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση 960 θέσεων εργασίας στα γκισέ των σταθμών, που περιλαμβάνεται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο του συντηρητικού δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον για τον εκσυγχρονισμό του London Underground, που προβλέπει την πλήρη αυτοματοποίηση των εκδοτηρίων εισιτηρίων και την εξοικονόμηση 50 εκατομμυρίων στερλινών ετησίως.
Τον Φεβρουάριο είχαν πραγματοποιηθεί επίσης δύο 48ώρες απεργίες.
Το συνδικάτο RMT, ανέφερε ότι η συμμετοχή και η υποστήριξη ήταν «στιβαρή», πρόσθεσε ωστόσο πως συνεχίζει να είναι διαθέσιμο για «σοβαρές και ουσιαστικές συνομιλίες σχετικά με τις εναλλακτικές προτάσεις» που αφορούν στις σχεδιαζόμενες αλλαγές και την κατάργηση των θέσεων εργασίας που προβλέπει το σχέδιο εκσυγχρονισμού.
Σημειώνεται ότι το δίκτυο του μετρό του Λονδίνου, το παλαιότερο στον κόσμο, ξεκίνησε τη λειτουργία το 1863, ενώ υπήρξε το πρώτο ηλεκτροκίνητο παγκοσμίως το 1890. Μεταφέρει δε περίπου 4,5 εκατομμύρια επιβάτες ημερησίως.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο