Ευθύνες στην Ελλάδα σχετικά με την καθυστέρηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. επιρρίπτει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
Ευθύνες στην Ελλάδα σχετικά με την καθυστέρηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. επιρρίπτει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung»
Η Ελλάδα εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ενώ αγνοεί με επιμονή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 και έχει παραβιάσει πολλές φορές την Ενδιάμεση Συμφωνία, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα σε δημοσίευμά της σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές στα Σκόπια.
Στο δημοσίευμα, η γειτονική χώρα, η οποία αναφέρεται από τον συντάκτη πάντα ως «Μακεδονία», περιγράφεται ως «αιωνίως υποψήφια προς ένταξη» και ως χώρα η οποία αποτελούσε κάποτε πρότυπο για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς υπέγραψε πρώτη, το 2001, συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ, ενώ έλαβε επισήμως το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη το 2005. Σήμερα, επισημαίνει ο συντάκτης, η χώρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
«Η χώρα είναι αιωνίως υποψήφια», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι τα Σκόπια περιμένουν να αρχίσουν επιτέλους οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όπως έχει πολλές φορές συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Ελλάδα όμως το εμποδίζει. Ανεξαρτήτως του ποιος ασκεί την εξουσία στην Αθήνα, όλες οι κυβερνήσεις εμποδίζουν την ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, όσο η χώρα δεν εγκαταλείπει το όνομά της».
Ακόμη στο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι αυτή η πολυετής στασιμότητα έχει οδηγήσει τη χώρα στην απώλεια της άλλοτε κορυφαίας στην περιοχή θέσης.
«Το προσωπείο είναι δημοκρατικό, από πίσω όμως πλησιάζει στον απολυταρχισμό. Η "Μακεδονία" αποτελεί προειδοποίηση αυτού που απειλεί τα δυτικά Βαλκάνια, όταν δεν υπάρχει η προοπτική διεύρυνσης», γράφει ο συντάκτης και χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι ως «Ερντογάν των Βαλκανίων», για να καταλήξει πάντως στην εκτίμηση ότι «τουλάχιστον δεν απειλείται η χώρα από έναν εμφύλιο πόλεμο εθνοτήτων, όπως το 2001».
Πηγή: ΑΜΠΕ