Mag
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 12:03

Στην Κοπεγχάγη το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο

Το δανέζικο εστιατόριο «Noma» ανακηρύχτηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον περσινό νικητή, το ισπανικό εστιατόριο «El Celler De Can Roca».

Το δανέζικο εστιατόριο «Noma» ανακηρύχτηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον περσινό νικητή, το ισπανικό εστιατόριο «El Celler De Can Roca».

Το Noma, του 36χρονου σεφ Ρενέ Ρεντζεπί, με τη νέα σκανδιναβική κουζίνα του κατέκτησε τον περιλάλητο τίτλο που εγγυάται στο εστιατόριο φήμη και μια μεγάλη λίστα αναμονής για τους απανταχού γευσιγνώστες.


Ο τίτλος για το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο δόθηκε σε μια ειδική τελετή στο Guildhall του Λονδίνου, την οποία παρακολούθησαν διάσημοι σεφ και συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής από όλο τον κόσμο. Το «Noma» που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη δεν είναι η πρώτη φορά που κατακτά τον συγκεκριμένο τίτλο, καθώς τον κέρδιζε για τρία χρόνια από το 2010 μέχρι το 2012.

«Η σχολαστικότητα του σεφ Ρεντζεπί στη λεπτομέρεια, η καινοτόμος προσέγγισή του στην αναζήτηση των τροφίμων και οι πειραματισμοί του, έφεραν και πάλι το εστιατόριό του στην κορυφή της πυραμίδας», είπαν οι διοργανωτές της τελετής.

Το ισπανικό εστιατόριο «El Celler de Can Roca», μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση που διευθύνεται από τρία αδέλφια, υποχώρησε στη δεύτερη θέση. Στη λίστα των νικητών βρίσκονται επτά ισπανικά εστιατόρια. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το εστιατόριο «Osteria Francescana» στη Μόντενα της Ιταλίας του σεφ Μάσιμο Μποτούρα, ενώ το «Eleven Madison Park» της Νέας Υόρκης είναι στο νούμερο 4 κατακτώντας όμως τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στη Βόρεια Αμερική.

Στο τοπ 50 του σχετικού καταλόγου βρίσκονται συνολικά επτά εστιατόρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Για πρώτη φορά, η Βρετανία έχει δύο εστιατόρια στο τοπ 10, με το «London's Dinner» να βρίσκεται στην τιμητική πέμπτη θέση.

Ο κατάλογος με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο που διοργανώνεται από το περιοδικό «Britain's Restaurant» και χρηματοδοτήθηκε από το μεταλλικό νερό της εταιρείας «S.Pellegrino & Acqua Panna» ξεκίνησε μόλις το 2002, αλλά ανταγωνίζεται πλέον τα γαστρονομικά αστέρια που χορηγούνται από τους οδηγούς- επιθεωρητές της «Michelin». Οι οδηγοί Michelin ιδρύθηκαν το 1900 ως εγχειρίδια για αυτοκινητιστές, αλλά έγιναν από το 1926 σημείο αναφοράς του καλού φαγητού, μετά την εισαγωγή ενός συστήματος βαθμολόγησης με αστέρια.​