Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 12:03

Πλοήγηση μέσω παπουτσιών με «έξυπνες» σόλες

Ένα σύστημα για «σούπερ παπούτσια», που πλοηγούν τον κάτοχό τους μέσω «πειραγμάτων» στα πόδια αναπτύσσει ο Ντέιρια Νταντ, ερευνητής του ΜΙΤ.

Ένα σύστημα για «σούπερ παπούτσια», που πλοηγούν τον κάτοχό τους μέσω «πειραγμάτων» στα πόδια αναπτύσσει ο Ντέιρια Νταντ, ερευνητής του ΜΙΤ. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην ιστοσελίδα των SuperShoes, πρόκειται για ένα ζευγάρι από «έξυπνες σόλες», οι οποίες μπορούν να χωρέσουν μέσα σε οποιοδήποτε παπούτσι, συνδέονται με το smartphone του χρήστη μέσω Bluetooth και διαθέτουν μικροσκοπικά μοτέρ που «πειράζουν» τα δάκτυλα των ποδιών του, κατευθύνοντάς τον. Στην ουσία οι σόλες «μιλούν» στο smartphone, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητές πλοήγησής του.

Ο χρήστης εγγράφεται στο ShoeCentral, όπου και μπορεί να γνωστοποιήσει τα χόμπι,τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του, επιτρέποντας στο σύστημα να «μαθαίνει» περισσότερα αντλώντας πληροφορίες από τα SuperShoes. Το interface χρήσης είναι απλό: «πείραγμα» στα αριστερά σημαίνει στροφή στα αριστερά, «πείραγμα» στα δεξιά σημαίνει στροφή αριστερά, καθόλου πείραγμα σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει την πορεία του, ταυτόχρονο «πείραγμα» και στα δύο πόδια σημαίνει άφιξη στον προορισμό κ.α.

Ο χρήστης εισάγει τον προορισμό του στη συνοδευτική εφαρμογή και μπορεί να πλοηγείται χωρίς να κοιτάζει στην οθόνη του κινητού του. Επίσης, από τη στιγμή που το σύστημα «μαθαίνει» από το ShoeCentral, μπορεί να κάνει προτάσεις που μπορεί να ενδιαφέρουν τον χρήστη: για παράδειγμα, εάν έχει «αντιληφθεί» ότι του αρέσει το σούσι, μπορεί να τον καθοδηγήσει (εφόσον αυτός επιθυμεί να δει την πρόταση), σε ένα δημοφιλές εστιατόριο. Παράλληλα, το σύστημα έχει λειτουργία υπενθύμισης: όπως γράφει ο Νταντ, «τα παπούτσια ξέρουν τις δουλειές που έχετε να κάνετε, και σας ενημερώνουν για αυτές μέσω δύο ʽπειραγμάτωνʼ όταν βρίσκεστε κοντά στο σχετικό μέρος».

Ακόμη, οι «έξυπνες» αυτές σόλες φροντίζουν για τα διαλείμματα του κατόχου τους, καθώς έχουν πρόσβαση στο ημερολόγιό του, και όταν δουν ότι υπάρχει ένα «κενό» ελευθέρου χρόνου, σχεδιάζουν μία βόλτα- μία διαδρομή που εγγυάται ότι ο χρήστης θα είναι εκεί που πρέπει να είναι στην ώρα του, χωρίς να ανησυχεί για το πού πηγαίνει. Παράλληλα, φροντίζουν να δείχνουν στον χρήστη νέες διαδρομές προς τον προορισμό του, αναλόγως με το πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του.