Πλήθος πολιτιστικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, καθώς και περίπατοι, πεζοπορίες, θεματικές περιηγήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, και ενημερωτικές παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν έως την Κυριακή 4 Μαΐου, σε 29 νομούς της επικράτειας.
Πλήθος πολιτιστικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, καθώς και περίπατοι, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, θεματικές περιηγήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν έως την Κυριακή 4 Μαΐου, σε 29 νομούς της επικράτειας.
Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν και φέτος από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Περισσότεροι από 150 φορείς συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Σαράντα δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλες υπηρεσίες και Μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είκοσι δύο Δήμοι, δέκα Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πέντε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, έξι Πανεπιστημιακές Σχολές και πολλά σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμοί πολιτών, αλλά και πολλοί εθελοντές.
«Σε μια χώρα σαν τη δική μας, όπου η πολιτιστική κληρονομιά συναγωνίζεται τις φυσικές καλλονές, η πολιτική για τον πολιτισμό και η πολιτική για το περιβάλλον πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη συναντίληψη και σύγκλιση. Οι «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που επιτυγχάνει τη σύγκλιση αυτή», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη τύπου με θέμα την έναρξη του δημοφιλούς προγράμματος που σχεδίασε η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη.
Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν και δυο επιστήμονες που έχουν εκπονήσει σημαντικές δράσεις στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών:
Ο κ. Νίκος Σταμπολίδης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μίλησε για τη δημιουργία πράσινης διαδρομής σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στην Ελεύθερνα στην Κρήτη. Στη διαδρομή αυτή δημιουργήθηκαν μονοπάτια, φυτεύτηκαν ενδημικά δέντρα, τοποθετήθηκαν καθιστικά, ενθαρρύνοντας τη βιωματική προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνδυάζοντας τον πολιτιστικό με τον φυσιολατρικό και τον περιπατητικό τουρισμό.
Τέλος, ο κ. Νίκος Ζούρος, πρόεδρος του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναφέρθηκε στη δράση που διευθύνει στη Λέσβο: Ακολουθώντας τα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου, αναδεικνύει τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών. Πολιτιστικά μνημεία, ιστορικοί τόποι και φυσικές ομορφιές συνδέονται σε μια διαδρομή 130 χιλιομέτρων.
naftemporiki.gr