Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014 12:05

Drones εναντίον λαθροθηρίας στην Κένυα

Τα drones, τα μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροπορικά οχήματα, έχουν βρει μια πρωτότυπη χρήση στην Κένυα, για την προστασία των εθνικών πάρκων από τη λαθροθηρία.

Τα drones, τα μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροπορικά οχήματα, έχουν βρει μια πρωτότυπη χρήση στην Κένυα, για την προστασία των εθνικών πάρκων από τη λαθροθηρία.

Η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας επέλεξε τη λύση της χρήσης drones για τον εναέριο έλεγχο του συνόλου των εθνικών πάρκων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που μείωσε κατά 96% τα ποσοστά λαθροθηρίας, αποφασίστηκε η χρήση drones για την επόπτευση του συνόλου των 52 εθνικών πάρκων και καταφυγίων θηραμάτων.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Guardian, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Άγριας Ζωής της Κένυας (KWS), Paul Udoto, «η πιλοτική χρήση των drones έδειξε ότι μπορούμε να προλάβουμε ενέργειες λαθροθηρίας και να συλλάβουμε περισσότερους λαθροκυνηγούς».

Αφού το πιλοτικό πρόγραμμα ήταν επιτυχές, η KWS συνεργάζεται πλέον με άλλους φορείς, όπως η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Κένυας, για την περαιτέρω διευρυμένη χρήση του. Παράλληλα, στενή είναι η συνεργασία και με άλλους φορείς όπως η Ιντερπόλ και οι αρχές ασφαλείας της Ουγκάντα και της Τανζανίας.

Τα drones που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες για την παρακολούθηση των κινήσεων των άγριων ζώων σε περιοχές όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, ώστε να εντοπίζει τους λαθροκυνηγούς, πριν αυτοί προλάβουν να δράσουν. Η δράση τους θα είναι 24ωρη και τα στοιχεία θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στις υπηρεσίες φύλαξης.

Το συνολικό πρόγραμμα έχει κόστος 103 εκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτείται από την Κένυα και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και του Καναδά. Παράλληλα, η αφρικανική χώρα θα αυξήσει τον αριθμό των δασοφυλάκων από 975 σε 1600, μέχρι το τέλος του έτους.

Αν και η ιδέα της χρήσης drones σε τέτοιου είδους αποστολές δεν είναι καινούργια, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία δείχνουν την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, στην Κένυα είχαν καταγραφεί οι θάνατοι από λαθροθήρες 435 ελεφάντων και περίπου 400 ρινόκερων από το 2012, αλλά το 2014 τα στοιχεία δείχνουν ότι οι απώλειες περιορίστηκαν σε 51 ελέφαντες και 18 ρινόκερους.