Πολιτική
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2004 16:01

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για το θέμα του ντόπινγκ

Ο κ. Βενιζέλος έχει τις δικές του ευθύνες, τις οποίες θα συζητήσουμε μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων», σημείωσε σήμερα ο κ. Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην υπουργού Πολιτισμού ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αμηχανία το θέμα του ντόπινγκ.

Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας τη δήλωση υπεράσπισης του ΠΑΣΟΚ που έκανε ο Γιωργος Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «είναι απορίας άξιον πού και σε ποιον αναφέρεται ο κ. Παπανδρέου, δεδομένου ότι από κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έγινε δήλωση κατά του ΠΑΣΟΚ». «Ο κ. Παπανδρέου λοιπόν, θα έπρεπε να σεβαστεί πρώτος την Ολυμπιακή Εκεχειρία», παρατήρησε.

Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε επίσης, ότι το θέμα του ντόπινγκ «δεν προσωποποιείται εν γένει, παρά μόνον στο βαθμό που απασχολεί τον Εισαγγελέα, ο οποίος όταν κρίνει ότι ολοκλήρωσε το έργο του, θα ανακοινώσει τα συμπεράσματά του. Διότι κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου».

Στο ΠΑΣΟΚ, τόσο η αρμόδια Συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του Κινήματος, Μαρία Δαμανάκη, όσο και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αντίρρηση να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, η σύσταση της οποίας φέρεται να προτείνεται από την κυβέρνηση προκειμένου ερευνήσει την υπόθεση Τζέκου – Κεντέρη - Θάνου.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε διάλογο, ακόμα και στο πλαίσιο μιας Εξεταστικής Επιτροπής, τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Εκεί, πρόσθεσε, ο Πρωθυπουργός, και ως αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός κ. Πετραλιά, καθώς επίσης και ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, πρέπει να εξηγήσουν τι έγινε στη διάρκεια του πενθημέρου από την εισαγωγή των αθλητών στο ΚΑΤ μέχρι την έξοδό τους.

Ο κ. Βενιζέλος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, δήλωσε ότι ο κ. Ορφανός είναι αρμόδιος υφυπουργός εδώ και έξι μήνες και όφειλε να εφαρμόσει τη νομοθεσία για το αντιντόπινγκ ώστε να προστατεύσει και τους αθλητές και τη χώρα. Και αναρωτήθηκε αν ο κ. Ορφανός ενδιαφέρθηκε για την τύχη της εισαγγελικής έρευνας, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει με βάση το φάκελο που είχε αποστείλει στην Εισαγγελία ο προηγούμενος υφυπουργος, Γιώργος Λιάνης.

Σχετικά με την υπόθεση «Κόροιβος», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν δέχθηκε καμία πρόταση και διευκρίνισε ότι οι προτάσεις αυτές έγιναν δημόσια. Επιπρόσθετα, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Δεκέμβριο του 2002, θέμα για το οποίο σήμερα αθλητική εφημερίδα δημοσιεύει εκτεταμένο ρεπορτάζ.

Από την πλευρά της, η συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη προανήγγειλε πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ από την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως ανέφερε η κ. Δαμανάκη, θα παρουσιαστεί συγκεκριμένη και αναλυτική πρόταση για την μεταολυμπιακή χρήση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων των οποίων -όπως είπε- πρέπει να διαφυλαχθεί η οικολογική διάσταση και ο δημόσιος χαρακτήρας.

Αναφερόμενη στο θέμα του ντόπινγκ, η κ. Δαμανάκη τόνισε ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο πρόβλημα μόνο στην Ελλάδα. Όπως προανήγγειλε, τον επόμενο μήνα θα οργανωθεί από το ΠΑΣΟΚ μεγάλη διεθνής εκδήλωση για το θέμα του ντόπινγκ, σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή Νίκο Σηφουνάκη ο οποίος είναι πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.