Κόσμος
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 23:29

Ουκρανία: Αποσχιστές κρατούν παρατηρητές του ΟΑΣΕ λόγω κατασκοπείας

Διαστάσεις παίρνει η κατάληψη νωρίτερα ενός λεωφορείου από οπλισμένους  αποσχιστές  στην πόλη Σλάβιανσκ το οποίο μετέφερε διεθνείς παρατηρητές του οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης (ΟΑΣΕ). Η ομάδα των ενόπλων κατηγορεί το Κίεβο ότι μαζί με τους παρατηρητές έστειλε και κατασκόπους.

Διαστάσεις παίρνει η κατάληψη νωρίτερα ενός λεωφορείου από οπλισμένους  αποσχιστές  στην πόλη Σλάβιανσκ το οποίο μετέφερε διεθνείς παρατηρητές του οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης (ΟΑΣΕ). Η ομάδα των ενόπλων κατηγορεί το Κίεβο ότι μαζί με τους παρατηρητές έστειλε και κατασκόπους.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών και αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ, Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, υποστήριξε ότι οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία, επειδή στην κατοχή τους βρέθηκαν σχεδιαγράμματα με οδοφράγματα. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι.

«Θα τους ανακρίνουμε και κατόπιν θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε μ' αυτούς», σημείωσε.

Η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για  απαγωγή από τρομοκρατικές δυνάμεις εκτιμώντας ότι αυτές στηρίζονται από τη Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των παρατηρητών, ενώ η αναπληρώτρια γραμματέας του Συμβουλίου Άμυνας Βικτόρια Σιούμαρ είπε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι αυτονομιστές κατέλαβαν ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν επτά παρατηρητές του ΟΑΣΕ και πέντε μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα ωστόσο με το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, οι παρατηρητές είναι συνολικά 13.

«Η εικόνα είναι ακόμη συγκεχυμένη, όμως φαίνεται ότι 13 παρατηρητές του ΟΑΣΕ συνελήφθησαν και μεταξύ αυτών υπάρχουν και τέσσερις Γερμανοί», ανέφερε η υπουργός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στον Λίβανο και την Αφρική, σε ηχογραφημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Από τους τέσσερις Γερμανούς, οι τρεις είναι μέλη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και ο τέταρτος είναι ένας διερμηνέας. Μεταξύ των παρατηρητών είναι και ένας Δανός.

«Μίλησα πριν από λίγο με τον Δανό ομόλογό μου. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε όλους τους διπλωματικούς διαύλους ώστε η ομάδα αυτή να απελευθερωθεί άμεσα και με ασφάλεια», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε νωρίτερα «εξαιρετικά ανήσυχος» μετά «τη σύλληψη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας Σουηδός, στην ανατολική Ουκρανία», ενώ ζήτησε «την άμεση απελευθέρωσή τους», όπως ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σε ανακοίνωσή του, το γερμανικό υπουργείο ανέφερε ότι συγκρότησε μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ώστε να ρίξει φως στην υπόθεση και να διασφαλίσει ότι οι παρατηρητές θα συνεχίσουν την αποστολή τους.

Από τη Νέα Υόρκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντανίλο Λουμπκίφσκι, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον, υποσχέθηκε ότι το Κίεβο θα δείξει αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις που διεξάγει εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές επαρχίες.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη, όμως βασική μας μέριμνα είναι να αποφύγουμε να έχουμε θύματα. Θα προστατεύσουμε τον πληθυσμό από τους κινδύνους και τις προβοκάτσιες των φιλορώσων αυτονομιστών αλλά με πολιτισμένο τρόπο, αποφεύγοντας το λουτρό αίματος», υποστήριξε.