Κόσμος
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2001 07:23

Κλιμακώνεται η βία Ισραηλινών Παλαιστινίων στη Μ. Ανατολή

TΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Παλαιστινίων αποφάσισε το Ισραήλ, ως απάντηση στη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στη Δυτική Οχθη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 Ισραηλινοί και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.

Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης και στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στη Ραμάλα όπου παραμένει εγκλωβισμένος ο Γιάσερ Αραφάτ από τις αρχές του μήνα, ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν έναν σταθμό της παλαιστινιακής αστυνομίας και κατέλαβαν κτίριο του παλαιστινιακού γραφείου ραδιοφωνίας. Είχε προηγηθεί επίθεση ελικοπτέρων τύπου Apache με ρουκέτες εναντίον κτιρίου που στεγάζεται η προσωπική φρουρά του Παλαιστινίου ηγέτη. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο Αραφάτ την ώρα της επίθεσης ήταν στο κτίριο. Επίσης, ισραηλινά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιδρομές στη Ναμπλούς και τη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 17.

Στην κατεπείγουσα σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να διακόψει κάθε επαφή με τον Γιάσερ Αραφάτ, όπως ανέφερε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Το Ισραήλ θα αμύνεται στο εξής με τα δικά του μέσα προκειμένου να δώσει ένα τέλος στην αιματοχυσία και να συλλάβει του ύποπτους των τρομοκρατικών επιθέσεων χωρίς να υπολογίζει την Παλαιστινιακή Αρχή, ανακοινώθηκε μετά τη λήξη της τρίωρης συνεδρίασης του στην Ιερουσαλήμ, ενώ θεωρεί ότι ο Γιάσερ Αραφάτ είναι εκτός παιχνιδιού και δεν θα έχει πλέον επαφές μαζί του, δεδομένου ότι αυτός δεν κάνει τίποτα κατά της τρομοκρατίας. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν.

Αμερικανός αξιωματούχος, χαρακτήρισε θετική, πλην όμως ανεπαρκή την απόφαση του Αραφάτ να κλείσει όλα τα γραφεία των οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Η Ουάσινγκτον αναμένει από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ να δείξει την «πλήρη δέσμευση του» για να σταματήσουν οι βιαιότητες κατά του Ισραήλ, πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέρριψαν ευθύνες στον Παλαιστίνιο ηγέτη, ότι με την αδράνειά του επιτρέπει την παράταση της δοκιμασίας των Παλαιστινίων. «Μόνον άμεσες, σοβαρές και συντονισμένες προσπάθειες από τον πρόεδρο Αραφάτ και την Παλαιστινιακή Αρχή εναντίον των ατόμων και των δομών των οργανώσεων που σχεδιάζουν, υποστηρίζουν και εκτελούν βίαιες και τρομοκρατικές ενέργειες μπορούν να καταστήσουν πιθανό το τέλος της δοκιμασίας των Παλαιστινίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department.

Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ καταδίκασε τις τελευταίες παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της Ουάσινγκτον στις οικογένειες των θυμάτων. Aπέφυγε πάντως να καταδικάσει τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων, λέγοντας μόνον ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην πρακτική των Ισραηλινών για συγκεκριμένες εκτελέσεις, όρος που αποτελεί ευφημισμό για τις δολοφονίες και τις εισβολές στα αυτοδιοικούμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η Αμερική και η Ευρώπη δεν θα δεχτούν να σβηστεί το Ισραήλ από το χάρτη της Μέσης Ανατολής, υποστήριξε το βράδυ της Τετάρτης από το Λονδίνο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ζητώντας ταυτόχρονα τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Η Αμερική και η Ευρώπη λένε : «Δεν θα ανεχτούμε ποτέ την παραμικρή προσπάθεια να τεθεί τέλος στην ύπαρξη του Ισραήλ», τόνισε ο Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικού δείπνου με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου από την ίδρυση του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου. Ταυτοχρόνως, έκρινε εύλογη την επιθυμία των Παλαιστινίων να αποκτήσουν κράτος και τόνισε ότι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην παροχή ιατρικής περίθαλψης και σε μια αξιοπρεπή ζωή. Υποστήριξε ότι οι Παλαιστίνιοι μετανοιώνουν που απέρριψαν τις ειρηνευτικές συμφωνίες τις οποίες είχε προσπαθήσει να διαπραγματευτεί προς το τέλος της θητείας του και προέβλεπαν τη δημιουργία κράτους. Η αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή είναι καθήκον τόσο των πλούσιων όσο και των φτωχών χωρών, πρόσθεσε. Ο κόσμος υποφέρει από την τρομοκρατία που προέρχεται από την άρνηση των λαών να δεχτούν τη διαφορετικότητα μεταξύ των φυλών, κατέληξε ο Κλίντον.