Κόσμος
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 18:24

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξετάζει η Δύση

Tην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία εξετάζουν ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία, κατηγορώντας τη Μόσχα πως δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Tην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία εξετάζουν ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία, κατηγορώντας τη Μόσχα πως δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία τάχθηκε υπέρ της εξέτασης νέων κυρώσεων, και είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Μόσχα δεν έχει κάνει αρκετά για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, ακολούθησαν ανάλογες ανακοινώσεις τόσο από τη Γαλλική Προεδρία όσο και από τον Λευκό Οίκο.

«Οι ηγέτες των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κάλεσαν να υπάρξει άμεση αντίδραση της G7 και αναφέρθηκαν στην υιοθέτηση νέων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα εναντίον της Ρωσίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Γαλλική Προεδρίας, που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών.

Σε αυτή προστίθεται πως οι ηγέτες «υπενθύμισαν την αξίωσή τους να ευοδωθεί η δημοκρατική διαδικασία στην Ουκρανία», κρίνοντας ότι «η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου είναι θεμελιώδης ώστε να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αποφασίσουν ελεύθερα και με απόλυτη διαφάνεια για το μέλλον τους».

Σημειώνεται επίσης πως «η Ρωσία, βάσει των δεσμεύσεων που ανέλαβε στη Γενεύη, πρέπει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση, απέχοντας από προκλητικές δηλώσεις ή κινήσεις εκφοβισμού».

Υπογραμμίζεται ακόμη η «ανάγκη να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η συμφωνία της Γενεύης, προκειμένου να υπάρξει επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο».

Από πλευράς ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος και τέσσερις ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες συμφώνησαν πως η Ρωσία απέτυχε να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας για ειρήνευση στην Ουκρανία και γι' αυτό έχουν σκοπό να απαντήσουν συντονισμένα, με την επιβολή κυρώσεων.

Λίγη ώρα αργότερα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η βία στην Ουκρανία, «πρωτίστως η χρήση από το Κίεβο του ουκρανικού στρατού και των ενόπλων ακραίων εθνικιστών» στα ανατολικά της χώρας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Σταϊνμάγερ και Λαβρόφ συμφώνησαν πως η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασίασ την Ευρώπη θα πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. 

Πάντως, το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) έγινε γνωστό πως φιλορώσοι αποσχιστές κατέλαβαν λεωφορείο που μετέφερε διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Δεν θα παραδώσουμε την πόλη Σλαβιάνσκ, λένε οι φιλορώσοι αποσχιστές

Νωρίτερρα, οι αποσχιστές της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία, διεμήνυσαν ότι δεν θα παραδώσουν την πόλη, η οποία πολιορκείται από τον ουκρανικό στρατό.

«Δεν θα παραδώσουμε την πόλη» είπε ο ηγέτης τους και αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Στο μέτρο του δυνατού θα αντισταθούμε, η πόλη τελεί υπό αποκλεισμό, είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε» πρόσθεσε.

Νωρίτερα στενός συνεργάτης του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου είχε ανακοινώσει ότι οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις επρόκειτο να εξαπολύσουν τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με στόχο τον πλήρη αποκλεισμό της ελεγχόμενης από φιλορώσους πόλης Σλαβιάνσκ.