Με φόντο το κρητικό πέλαγος, σε ένα από τα ιστορικότερα μνημεία των Χανίων, το φρούριο Κούλες στην αρχαία Απτέρα, τα 16 ζευγάρια από τη Σαγκάη της Κίνας ενώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής με τα δεσμά του γάμου.
Με φόντο το κρητικό πέλαγος, σε ένα από τα ιστορικότερα μνημεία των Χανίων, το φρούριο Κούλες στην αρχαία Απτέρα, τα 16 ζευγάρια από τη Σαγκάη της Κίνας ενώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής με τα δεσμά του γάμου.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην περιοχή, κρητικοί με παραδοσιακές φορεσιές υποδέχτηκαν τα ζευγάρια στην είσοδο του φρουρίου, ενώ η λύρα και το λαούτο συνέθεταν το σκηνικό της υποδοχής. Λίγα μέτρα πιο πέρα ιέρειες έραναν τα ζευγάρια με λουλούδια και πέταξαν ρύζι, όπως συνηθίζεται στους ελληνικούς γάμους.
Τα 16 ζευγάρια παρατάχθηκαν στο χώρο της τελετής, που άρχισε με χαιρετισμό εκπροσώπου της αντιπροσωπείας από την Κίνα.
«Στην Κίνα όλοι γνωρίζομε ότι η καλύτερη χώρα είναι η Ελλάδα. Και η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη. Για μας είναι μια μοναδική στιγμή. Η Ελλάδα είναι η μητέρα πολλών μύθων. Είναι από μόνη της ένας μύθος και αυτό το γνωρίζουν πολλοί στην Κίνα. Το 2014 φθάσαμε στο πέλαγος της αγάπης για να διοργανώσουμε τους “τριανταφυλλένιους γάμους”. Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ένα μύθο, ένα παραμύθι» ανέφερε.
Ακολούθησε παρουσίαση των φορέων από την Κίνα και την Κρήτη που οργάνωσαν την τελετή.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης χαρακτήρισε την ημέρα σημαντική για το νησί, σημειώνοντας πως «σήμερα εδώ, συναντώνται δύο από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς. Οι θεσμοί δύο λαών που στηρίζονται στον πολιτισμό είναι αιώνιοι».
Ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, από την πλευρά του, καλωσόρισε τα ζευγάρια από την Κίνα και τους συνοδούς τους με δύο μαντινάδες και ανέφερε ότι «είναι τιμή για όλους μας η επιλογή των Χανίων για το γάμο σας».
Στη συνέχεια τα 16 ζευγάρια πιάστηκαν χέρι χέρι και όλοι μαζί διάβασαν τον όρκο του γάμου: «Μέσα στη θολή θάλασσα της ανθρωπότητας γνώρισα εσένα. Σήμερα, ενώπιον της θάλασσας και του ουρανού υπόσχομαι όρκους αιώνιας αγάπης», ανέφεραν μεταξύ άλλων.
Μετά τους όρκους, οι νεόνυμφοι προσέφεραν το δακτυλίδι του γάμου στις αγαπημένες τους και ήπιαν κρασί, ενώ η τελετή έκλεισε με ανταλλαγή δώρων μεταξύ των αντιπροσωπειών από την Κρήτη και την Κίνα και παραδοσιακό κρητικό κέρασμα, με τσικουδιά και ξεροτήγανα.
Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και θα προβληθεί στην Κίνα.
Τα ζευγάρια των νεόνυμφων και οι συνοδοί τους από αύριο θα επισκεφθούν και άλλες πόλεις της Κρήτης, ενώ κατά την παρουσία τους στα Χανιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αξιοθέατα της πόλης, όπου και φωτογραφήθηκαν.