Ήλθε η στιγμή, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, να γίνει η συζήτηση με τους ευρωπαίους εταίρους μας για το πώς θα καταστεί το χρέος βιώσιμο.
Ήλθε η στιγμή, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, να γίνει η συζήτηση με τους ευρωπαίους εταίρους μας για το πώς θα καταστεί το χρέος βιώσιμο.
Ο κ. Κούρκουλας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «L’ Opinion», η οποία έχει τίτλο «Το δίδαγμα από την Ελλάδα είναι ότι όσο καθυστερούμε τις μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο σκληρή είναι η θεραπεία», μίλησε για ανάπτυξη 0,8% το 2014, που θα μπορούσε να φθάσει το 3% το 2015.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι έφθασε η ώρα και για τους Ευρωπαίους εταίρους να συζητήσουν μέτρα για ελάφρυνση του χρέους.
Στην εισαγωγή του, ο δημοσιογράφος Ζιλ Σανζές σημειώνει ότι δύο εβδομάδες μετά την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στη διεθνή αγορά και την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, τίθεται το ερώτημα εάν είναι αποδεκτή μια νέα μείωση του χρέους και εάν η Ελλάδα σκοπεύει να προχωρήσει σε μια τέτοια διαπραγμάτευση.
Απαντώντας, ο κ. Κούρκουλας υπενθύμισε ότι πριν από δύο χρόνια είχε ειπωθεί ότι εφόσον επιβεβαιωθεί από τη Eurostat ένα πρωτογενές πλεόνασμα, τότε οι εταίροι μας θα συζητήσουν τα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο».
Ενώ ο στόχος των εταίρων μας, είπε, ήταν να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία το 2023, εμείς πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,47 δισ. ευρώ, εκτός εξυπηρέτησης του χρέους (σ.σ. 1,5 δισ. με τη μεθοδολογία Eurostat).
Είναι το πρώτο καλό νέο, που δείχνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ. Για πρώτη φορά μετά το 1949, επιτυγχάνουμε πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών, το οποίο είναι ένας δείκτης ανταγωνιστικότητας, υπογράμμισε ο κ. Κούρκουλας και πρόσθεσε ότι «μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, η χώρα μας, αυτή τη χρονιά, θα ξαναβρεί την ανάπτυξη με 0,8 % και 3% του χρόνου.
«Όμως δεν μπορούμε να κραυγάζουμε νίκη», συνέχισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας ότι «οι ζημιές ως προς την ανεργία και την απώλεια πλούτου (25% του ΑΕΠ ) είναι τεράστιες».
Δύσκολες για όλους οι εκλογές
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι εκλογές του Μαΐου θα είναι δύσκολες ακόμα και για την αντιπολίτευση, αλλά όπως τόνισε, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πολιτική αστάθεια.
Σε ερώτημα για το εάν φοβάται μια πολιτική τιμωρία στις ευρωεκλογές, αλλά και τις αυτοδιοικητές εκλογές, υποστήριξε ότι θα είναι δύσκολο για όλους, συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης.
Οι ελπίδες νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε, θα μπορούσαν να διαψευσθούν, όπως στις εκλογές του 2012 που είχαν ποντάρει, όπως είπε, στον φόβο για τη λιτότητα.
Υπάρχουν ακόμα πολλοί αναποφάσιστοι, συνέχισε και εκτίμησε ότι παρά τις μεγάλες θυσίες που τους επιβλήθηκαν, οι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν ότι η εναλλακτική λύση εξόδου από την Ευρωζώνη δεν είναι η καλή.
«Το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα θα καταλαγιάσει»
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε, στη συνέχεια, ότι «η ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων έχει αναστατωθεί, γιατί όλα ήταν τόσο ξαφνικά και απρόσμενα», ωστόσο υποστήριξε πως «το κίνημα οργής έχει παρέλθει (...) και όσο η Ελλάδα θα ξανακερδίσει την κυριαρχία της, τόσο το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα θα καταλαγιάσει».
Για τη Χρυσή Αυγή
Σε άλλο ερώτημα σχετικό με τη Χρυσή Αυγή και το γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες της έχουν εμπλακεί στη δολοφονία ενός αντιφασίστα ακτιβιστή, ο κ. Κούρκουλας αφού σημείωσε ότι οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι αυτά τα γεγονότα έδειξαν την εγκληματική φύση αυτής της οργάνωσης, η οποία δυστυχώς δεν θα εξαφανιστεί άμεσα από την ελληνική πολιτική σκηνή.
«Είναι σκανδαλώδες ότι ένα ναζιστικό και φασιστικό κόμμα, όπως η Χρυσή Αυγή, μπορεί να μπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη στιγμή που η χώρα μας υπέφερε από τον ολοκληρωτισμό του παρελθόντος» είπε.
«Η ρητορική της Χρυσής Αυγής μοιάζει με του ΣΥΡΙΖΑ»
Έχει μια ρητορική ενάντια στην Ευρώπη, ρητορική ενάντια στην τρόικα και ενάντια στη Μέρκελ, που μοιάζει πολύ με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε ο υφυπουργός και έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν θέλω να βάλω τα δύο κόμματα στο ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά η ρητορική τους είναι το ίδιο λαϊκίστικη. Όταν η τρόικα αποχωρήσει τότε η πολιτική τους βάση θα εξαφανιστεί, γιατί εκτός από την αντίθεσή τους στην πολιτική προσαρμογής, δεν προτείνουν τίποτα».
Τέλος, ο κ. Κούρκουλας αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο εάν οι Βρυξέλλες θα πρέπει να εγκρίνουν μια νέα προθεσμία στη Γαλλία, ώστε να καταφέρει να μειώσει στο 3% το δημόσιο έλλειμμά της, εκτιμώντας ότι κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι το γενικό δίδαγμα που βγαίνει από το ελληνικό δράμα, και που ο ίδιος έχει αποκομίσει, είναι ότι εάν πρέπει να παρθούν δύσκολα μέτρα, είναι προτιμότερο να παρθούν γρήγορα. «Όσο καθυστερούμε να μεταρρυθμίσουμε, τόσο η προσαρμογή είναι δύσκολη» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΜΠΕ