Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 15:12

Microsoft: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Nokia

Όπως είχε προαναγγελθεί ήδη πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα η ολοκλήρωση της εξαγοράς του τμήματος συσκευών της Nokia από τη Microsoft.

Όπως είχε προαναγγελθεί ήδη πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα η ολοκλήρωση της εξαγοράς του τμήματος συσκευών της Nokia από τη Microsoft.

Η εξαγορά που είχε αρχικά αναγγελθεί τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε, με την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει το ποσό των 3,79 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τμήμα συσκευών της Nokia και άλλα 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση διαφόρων πατεντών. Συνολικά, το κόστος της εξαγοράς ανέρχεται στα 5,44 δισ. ευρώ (ή περίπου 7,2 δισ. δολάρια)

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η Microsoft θα αποκτήσει την κυριότητα της σειράς συσκευών Lumia, που αντιπροσωπεύουν άνω του 90% των πωλήσεων Windows Phones παγκοσμίως, θα αποκτήσει επίσης τη σειρά συσκευών χαμηλού κόστους Asha, τη σειρά Nokia X που χρησιμοποιεί μία τροποποιημένη έκδοση του Android και όλες τις σειρές συσκευών με βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά.

Συνολικά, η Microsoft θα διαχειρίζεται πλέον την παραγωγή και διάθεση πάνω από 200 εκατ. συσκευών κάθε χρόνο, ενώ θα «αποκτήσει» και επιπλέον 32.000 εργαζομένους, προερχόμενους από τη Nokia.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό και από την επίσημη ανακοίνωση της Nokia, από την συμφωνία εξαιρείται το εργοστάσιο στο Chennai της Ινδίας, λόγω φορολογικών διαφορών με την Ινδική κυβέρνηση.

Οι εγκαταστάσεις στο Chennai θα παραμείνουν ιδιοκτησία της Nokia και θα αναλάβουν ένα μέρος του μελλοντικού κατασκευαστικού έργου που θα ανατεθεί από τη Microsoft.

Επιπλέον, οι Nokia και Microsoft συμφώνησαν ώστε να εξαιρεθεί της συμφωνίας και το εργοστάσιο που βρίσκεται στο Masan της Κορέας. Ως εκ τούτου το εργοστάσιο που σήμερα απασχολεί 200 εργαζόμενους, θα κλείσει.