Κόσμος
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 23:43

Στηρίζει υπό όρους την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υποστηρίζει την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση με την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τις προηγούμενες δεσμεύσεις της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), δηλαδή να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη βία.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υποστηρίζει την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση με την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τις προηγούμενες δεσμεύσεις της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), δηλαδή να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη βία.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι συναντήθηκε σήμερα στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να συζητήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες η ΟΑΠ και η Χαμάς.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Σέρι «έλαβε τη διαβεβαίωση ότι αυτή η ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία για ενότητα θα εφαρμοστεί υπό την ηγεσία του προέδρου Αμπάς και στη βάση των δεσμεύσεων της ΟΑΠ», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου του.

«Ο πρόεδρος Αμπάς υπογράμμισε ότι αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν την αναγνώριση του Ισραήλ, τη μη βία και τη συμμόρφωση με προηγούμενες συμφωνίες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Επίσης (ο Αμπάς) επανέλαβε ότι εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και της μη βίαιης λαϊκής μάχης», συνεχίζει το κείμενο.

Ο Σέρι επεσήμανε ότι «ο ΟΗΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει την (παλαιστινιακή) ενότητα σε αυτές τις βάσεις ως το μόνο μέσο για να επανενωθεί η Δυτική Όχθη με τη Λωρίδα της Γάζας υπό μία νόμιμη παλαιστινιακή αρχή».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές «να αποφύγουν να λάβουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν ένα περιβάλλον πρόσφορο για τη συνέχιση σοβαρών διαπραγματεύσεων».

Διέκοψε τις συνομιλίες το Ισραήλ

Δεν πρόκειται ποτέ  να διαπραγματευτώ με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που έχει την στήριξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, αναφερόμενος στη συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας που επετεύχθη στα παλαιστινιακά εδάφη την Τετάρτη με τη συμμετοχή της Χαμάς.

Νωρίτερα το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση αποφάσισε την διακοπή των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ ο Νετανιάχου δεν άφησε κανένα περιθώριο λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνει κανενός είδους συνομιλία με μια κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Χαμάς την οργάνωση, όπως είπε, που θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ.

Απογοητευμένος ο Κέρι

Απογοητευμένος από την ανακοίνωση για την επίτευξη της ενδοπαλαιστινιακής συμφωνίας συμφιλίωσης και το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη Χαμάς δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Πέμπτη με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ωστόσο ο Κέρι κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να κάνουν συμβιβασμούς.

«Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να προχωρήσουμε, όμως οι ηγέτες πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς (…) Αν δεν επιθυμούν να κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς, τότε θα είναι πολύ δύσκολο», σημείωσε ο Κέρι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Η κατάσταση είναι στα χέρια τους», υπογράμμισε ο Κέρι.