Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 13:13

Χειρισμός gadgets μέσω γλώσσας

Καθώς τα gadgets διεισδύουν όλο και περισσότερο στην καθημερινή ζωή, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί όσον αφορά στην ευκολία του χειρισμού τους. 

Καθώς τα gadgets διεισδύουν όλο και περισσότερο στην καθημερινή ζωή, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί όσον αφορά στην ευκολία του χειρισμού τους. Η εξέλιξη των οθονών αφής τα τελευταία χρόνια ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή – και, όπως δείχνει η έρευνα επιστημόνων του Osaka Prefecture University στην Ιαπωνία, σύντομα θα αρχίσουν να εισέρχονται στο «παιχνίδι» και άλλοι τρόποι χειρισμού, όπως, για παράδειγμα, μέσω της γλώσσας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, οι ερευνητές ανέπτυξαν μία συσκευή που είναι σε θέση να διαισθάνεται την πίεση που ασκεί η γλώσσα στο εσωτερικό του μάγουλου. Μία τέτοια συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί σε κράνη όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από μοτοσικλετιστές και σκιέρ, για να είναι δυνατός με αυτόν τον τρόπο ο χειρισμός των συσκευών τους.

«Η γλώσσα είναι ένας πολύ καλά ανεπτυγμένος μυς ικανός για κινήσεις ακριβείας – οπότε σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλή για αλληλεπιδράσεις ελέγχου» ανέφερε ο Κάι Κούντζε, μέλος της ομάδας.

Οι ιάπωνες ερευνητές εγκατέστησαν στοιχεία εντοπισμού πίεσης στα μάγουλα έξι εθελοντών, εξομοιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους αισθητήρες που προορίζονται για εγκατάσταση σε κράνη. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να μιμηθούν κλασικές κινήσεις χειρισμού συσκευών: swipe πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά και «κλικ». Σε 300 δοκιμές, η ακρίβεια αναγνώρισης των κινήσεων άγγιξε το 98%, όπως ανακοινώθηκε από τους ερευνητές στη συνδιάσκεψη Augmented Human στο Κόμπε τον προηγούμενο μήνα.

«Το προσωπικό μου κίνητρο ήταν το σκι» ανέφερε ο Κούντζε. Θέλω να ελέγχω παράγοντες όπως η ταχύτητά μου όταν βρίσκομαι στην πλαγιά, ωστόσο είναι αρκετά άβολο να βγάζω έξω ένα smartphone και να χρησιμοποιώ μια οθόνη αφής μέσα στο κρύο».

Επί της παρούσης, εξετάζεται η χρήση τέτοιων αισθητήρων σε μάσκες προσώπου για προστασία από μικρόβια, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο χειρισμός συσκευών χωρίς ο χρήστης να έρχεται σε επαφή μαζί τους.