Κόσμος
Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 12:41

Πενταετής απαγόρευση πρόσβασης του Τατάρου ηγέτη στην Κριμαία

Απαγορεύθηκε για πέντε χρόνια η πρόσβαση του ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας Μούσταφα Τζεμίλεφ στο έδαφος της χερσονήσου αυτής που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο στη Ρωσία.

Απαγορεύθηκε για πέντε χρόνια η πρόσβαση του ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας Μούσταφα Τζεμίλεφ στο έδαφος της χερσονήσου αυτής που προσαρτήθηκε τον Μάρτιο στη Ρωσία.

Συνοριακοί φρουροί επέδωσαν σήμερα στον κ. Τζεμίλεφ έγγραφο με το οποίο του απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία ως τις 19 Απριλίου 2019. Ο Τάταρος ηγέτης αναχώρησε το πρωί από την Κριμαία για το Κίεβο. 

«Η απόφαση αυτή δείχνει με τι "πολιτισμένο" κράτος έχουμε να κάνουμε», ανέφερε ο ίδιος στον ενημερωτικό ιστότοπο zn.ua.

Οι Τάταροι, μουσουλμανική μειονότητα της Κριμαίας, τάχθηκαν το Μάρτιο εναντίον της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα που καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση. 

Το πρωί της Δευτέρας, περίπου 30 άνδρες με στολές παραλλαγής μετέβησαν στη Μετζλίς, την αντιπροσωπευτική συνέλευση των Τατάρων της Κριμαίας στη Συμφερούπολη, για να υποστείλουν την ουκρανική σημαία που κυμάτιζε εκεί από τις 19 Απριλίου έπειτα από αίτημα του Τζεμίλεφ.

Σε μια χειρονομία υπέρ της μειονότητας αυτής, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα για την αποκατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας ως λαού που είχε καταπιεσθεί από τον Στάλιν.

Οι Τάταροι, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 12% του πληθυσμού της Κριμαίας, μποϊκόταραν ευρέως το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου.

Η κοινότητα αυτή αντιμετωπίζει με δυσπιστία τη Μόσχα από τότε που ο Ιωσήφ Στάλιν (που κατηγορούσε τους Τατάρους ότι είχαν συνεργασθεί με τους Γερμανούς) είχε διατάξει στα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τη μαζική απέλασή τους από την Κριμαία προς την κεντρική Ασία. Δεν τους επετράπη να επιστρέψουν στην Κριμαία παρά μετά την περεστρόικα, στο τέλος της σοβιετικής εποχής.

Η Ουκρανία ουδέποτε υιοθέτησε νόμο για την αποκατάστασή τους και οι Τάταροι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ζητήματα κυρίως γύρω από την ιδιοκτησία γης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters