Πολιτική
Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 10:29

Αντ. Σαμαράς: Δεν χρειάζεται νέα βοήθεια

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της, χωρίς περαιτέρω βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα δεν βιάζεται να ξαναβγει στις αγορές. 

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της, χωρίς περαιτέρω βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό. Έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές αν απαιτηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν περισσότερο. 

Όπως, είπε δεν υπάρχει βιασύνη για να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές. «Στο μέλλον», συνέχισε, «θα ζητήσουμε τα χρήματα που θέλουμε σε χαμηλότερα επιτόκια». 

«Πιάσαμε πάτο, και τώρα μπορούμε μόνο να ανέβουμε και θα ανέβουμε», σημείωσε. 

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως αναμένει ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι μετά την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η Ελλάδα στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές. 

Επίσης, εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 η χώρα δεν θα έχει απλώς πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα. «Αυτό», συμπλήρωσε, «σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να πληρώνουμε μόνοι μας το χρέος, χωρίς να δανειζόμαστε καθόλου».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Σαμαράς βασίζεται στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι εταίροι το 2012 και αναμένει την ελάφρυνση του χρέους, αφού η Ελλάδα εξασφάλισε πρωτογενές πλεόνασμα.

«Εάν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους, που το έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα παράσχουν επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012», είπε ο Πρωθυπουργός. «Κάναμε τη δουλειά μας, περιμένουμε να κάνουν και τη δική τους».

Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετή θητεία της και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών ανέφερε: «Αποσταθεροποίηση θα σημαίνει ότι στις ερχόμενες εκλογές -ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές- μπορεί να χάσουμε με μεγάλη διαφορά. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». 

Η συνέντευξη δόθηκε λίγες ημέρες μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές στις 9 Απριλίου. 

ΚΚΕ

Την «πικρή εμπειρία» του πρωτογενούς πλεονάσματος την έχει ήδη ο λαός «για να αντιληφθεί ότι και με το νέο κυβερνητικό στόχο, του δημοσιονομικού πλεονάσματος, τον περιμένουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια διαρκείας που επιβάλλει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που τη στηρίζουν» σχολίασε το ΚΚΕ αναφερόμενο στη δήλωση του πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή οι υποσχέσεις για «ελάφρυνση» του χρέους από τους δανειστές είναι «παραπλανητικές, αφού η όποια αναδιάρθρωση του χρέους συνδυάζεται με προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, που απορρέουν από τον ίδιο το χαρακτήρα της ΕΕ» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου πρέπει να προσκρούσει πάνω σε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία και ένα δυνατό ΚΚΕ, που αντιπαλεύουν τη βάρβαρη πολιτική στη ρίζα της» προσθέτει κλείνοντας την τοποθέτησή του.