Κόσμος
Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 16:08

Ουκρανία: Φιλορώσοι διαδήλωσαν μαζικά στην Μαριούπολη

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Μαριούπολη , στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εναντίον της ουκρανικής κυβέρνησης.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Μαριούπολη , στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εναντίον της ουκρανικής κυβέρνησης.

Επίθεση η οποία σημειώθηκε τη νύχτα εναντίον μονάδας της εθνοφρουράς στην πόλη προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτήριο της δημαρχίας της Μαριούπολης των 450.000 κατοίκων στην Αζοφική Θάλασσα, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Ντονέτσκ.

Το κτήριο, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση της λεωφόρου Λένιν με τη λεωφόρο Μεταλλουργών, έχει καταληφθεί από το Σαββατοκύριακο από φιλορώσους οι οποίοι επιθυμούν τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος με στόχο να αποκτήσει η επαρχία περισσότερη αυτονομία, στο πλαίσιο της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας που έχει προτείνει η Μόσχα.

Στη δημαρχία κυματίζει η σημαία της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ με τα χρώματα της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο, μονάδα της εθνοφρουράς δέχθηκε επίθεση την Τετάρτη το βράδυ από περίπου 300 φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον τους.

Οι φιλορώσοι απωθήθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και 63 συνελήφθησαν.

Η αστυνομία ερευνούσε την Πέμπτη τον μικρό δρόμο όπου σημειώθηκε η επίθεση σε αναζήτηση στοιχείων.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι συλληφθέντες φιλορώσοι διέθεταν ρωσικά τηλέφωνα, ενώ 10 εξ αυτών φέρονται να διατηρούν δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.