Animations στη θέση των φακών/ ματιών του χρήστη προβάλλουν τα cyber - γυαλιά που ανέπτυξε ο ιάπωνας καθηγητής Χιροτάκα Οζάβα.
Animations στη θέση των φακών/ ματιών του χρήστη προβάλλουν τα γυαλιά που ανέπτυξε ο ιάπωνας καθηγητής Χιροτάκα Οζάβα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα γυαλιά, με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να «εξομοιώσουν» συναισθηματικές αντιδράσεις όταν ο χρήστης τους είναι απασχολημένος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα δημιουργίας ενός «συναισθηματικού cyborg» προέκυψε λόγω της δουλειάς ενός αμερικανού κοινωνιολόγου, ο οποίος δημιούργησε τον όρο «συναισθηματικός φόρτος εργασίας» (social labour), για να περιγράψει τη χρήση εκφράσεων προσώπου και κινήσεων του σώματος έτσι ώστε να επιδειχθούν συναισθήματα.
Κατά τον καθηγητή Οζάβα, τέτοια γυαλιά θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε νοσοκόμους, σερβιτόρους, δασκάλους, γιατρούς και γενικά σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με πολλή αλληλεπίδραση με άλλα άτομα.
«Η ανεπτυγμένη μας κοινωνία απαιτεί από τους εργαζομένους να συμπεριφέρονται με πιο κοινωνικό τρόπο» ανέφερε στο BBC. «Το AgencyGlass στοχεύει στο να υποστηρίξει τέτοια είδη συναισθηματικού φόρτου εργασίας επεκτείνοντας τις κοινωνικές δυνατότητες των χρηστών μέσω της τεχνολογίας, όπως ακριβώς τα ρομπότ ήδη υποστηρίζουν τον σωματικό φόρτο εργασίας, και οι υπολογιστές τον πνευματικό».
Τα γυαλιά διαθέτουν δύο εικόνες OLED, που ελέγχονται μέσω smartphone ή PC μέσω Bluetooth. Ο υπολογιστής είναι επίσης συνδεδεμένος με κάμερα, για να εξετάζει το ευρύτερο περιβάλλον.
Επίσης, τα γυαλιά διαθέτουν αισθητήρες που παρακολουθούν την κίνηση του χρήστη, έτσι ώστε να προβαίνουν σε αντίστοιχες ενέργειες- για παράδειγμα, εάν ο χρήστης κάνει νεύμα, δείχνουν το ένα μάτι να κλείνει, εάν αντιληφθούν κίνηση προς τα πάνω εξομοιώνουν βλέμμα προς τα ψηλά κλπ.
Ακόμη, εάν το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που βρίσκεται στον υπολογιστή «αντιληφθεί» κάποιον να κοιτάει τον χρήστη, τα ψηφιακά «μάτια» γυρνούν και «επιστρέφουν» το βλέμμα.