«Μπλόκο» στον ουκρανικό στρατό, ο οποίος εισήλθε στο Κραματόρσκ, από φιλορώσους ακτιβιστές. Πληροφορίες για αυτομολήσεις στρατιωτών.
Ουκρανοί στρατιώτες εισήλθαν την Τετάρτη στην πόλη Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα μετά την ανακατάληψη από πλευράς τους του στρατιωτικού αεροδρομίου της περιοχής, το οποίο είχαν καταλάβει ένοπλοι φιλορώσοι αποσχιστές.
Ωστόσο την πορεία τους διέκοψαν πολίτες και η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη, με πληροφορίες ότι εγκατέλειψαν τεθωρακισμένα οχήματά τους ή ακόμη ότι άλλαξαν στρατόπεδο, περνώντας στο πλευρό των φιλορώσων αποσχιστών.
Στην πόλη του Ντονέτσκ, ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν το γραφείο του δημάρχου.
Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχαήλο Κοβάλ φέρεται να ταξιδεύει ήδη για τις ανατολικές επαρχίες της χώρας για να επιτηρεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», την οποία εξήγγειλε την Τρίτη ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.
Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της χώρας Αρσένιι Γιατσένιουκ κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει να υποστηρίζει τρομοκράτες στην Ουκρανία».
Η κρίση κλιμακώθηκε στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας τον τελευταίο μήνα, καθώς ένοπλοι φιλορώσοι έχουν καταλάβει κρατικά κτήρια σε περίπου 10 πόλεις και κωμοπόλεις, ζητώντας είτε μεγαλύτερη αυτονομία εντός της Ουκρανίας είτε δημοψήφισμα για απόσχιση και ένωση με τη Ρωσία.
Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να σταθμεύουν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, μετά και την κατάληψη και προσάρτηση της ουκρανικής επαρχίας της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο.
«Δεν είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε»
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, τεθωρακισμένα οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στο κέντρο του Κραματόρσκ.
Δημοσιογράφοι διεθνών δικτύων είδαν πολίτες, πιθανότατα γηγενείς, να συνομιλούν σε έντονο ύφος με τους στρατιώτες, το δρόμο των οποίων έκλεινε ένα πλήθος, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
Ουκρανός αξιωματικός δήλωσε ότι δεν είχε έρθει στην περιοχή για να πολεμήσει και δεν θα υπάκουε ποτέ σε διαταγές να πυροβολήσει εναντίον «του ίδιου του λαού» του.
Βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στη συνέχεια δείχνει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, στα οποία είχαν σηκωθεί ρωσικές σημαίες, να κινούνται στην περιοχή του Κραματόρσκ – Σλοβιάσνκ.
Ο ουκρανικός στρατός σημείωσε, μέσω εκπροσώπου του, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για κατάσχεση εξοπλισμού του από φιλορώσους.
Στο Ντονέτσκ, όπου οι φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει το τοπικό κυβερνείο από τις 6 Απριλίου, οι ένοπλοι δεν συνάντησαν καμία αντίσταση εισερχόμενοι στο γραφείο του δημάρχου.
Το μόνο τους αίτημα, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την μετατροπή της Ουκρανίας σε ομοσπονδιακό κράτος, με ευρύτερη αυτονομία για τις περιφέρειές του.
«Στο εδώλιο» η Ρωσία
Στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν εξήγγειλε την ενδυνάμωση της συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη σε αέρα, θάλασσα και ξηρά.
Μέλη της συμμαχίας είναι και δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, με σημαντικές ρωσικές μειονότητες, η Λετονία και η Εσθονία, ενώ άλλα μέλη της, όπως η Πολωνία, έχουν σύνορα με τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ουκρανία βρίσκεται «στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Τρίτη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες τετραμερείς συνομιλίες στη Γενεύη, ανάμεσα στη Ρωσία, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και την Ουκρανία.
Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρωσία ότι υποκινεί τον φιλορωσικό ακτιβισμό στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ζουν πολλοί Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί.
Πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, μασκοφόροι στρατιώτες οι οποίοι θεωρούνταν Ρώσοι, χωρίς ωστόσο να φέρουν διακριτικά, είχαν εμφανιστεί σε διάφορα σημεία της χερσονήσου μαζί με «ομάδες αυτοάμυνας» Ρώσων και ρωσοφώνων της Κριμαίας.
Από το Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Γουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι η Ρωσία έχει στείλει «ελάχιστα καμουφλαρισμένους» ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία σε ομάδες, οι οποίοι πρωτοστατούν στις καταλήψεις κτηρίων.
Η Μόσχα, σύμφωνα με τον κ. Χέιγκ, θα αντιμετωπίσει «μακροπρόθεσμες συνέπειες» εάν συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ σημείωσαν ότι «εξετάζουν σοβαρά» το ενδεχόμενο να σκληρύνουν τις κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Στάθηκαν επίσης στο πλευρό της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση στις ανατολικές επαρχίες, αποκαλώντας την μία «σταθμισμένη απάντηση» σε μια παράνομη ανταρσία.