Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 13:00

Συμφωνία για αντί-κλεπτικά εργαλεία στα smartphones

Μία διευρυμένη ομάδα κατασκευαστών smartphones και τηλεπικοινωνιακών εταιρειών συμφώνησαν στη δημιουργία αντί-κλεπτικών εργαλείων που θα εισαχθούν στις συσκευές από το καλοκαίρι του 2015.

Μία διευρυμένη ομάδα κατασκευαστών smartphones και τηλεπικοινωνιακών εταιρειών συμφώνησαν στη δημιουργία αντί-κλεπτικών εργαλείων που θα εισαχθούν στις συσκευές από το καλοκαίρι του 2015.

Πιο αναλυτικά, στην πρωτοβουλία συμμετέχουν εταιρείες όπως οι Apple, Google, HTC, Huawei, Microsoft, Motorola, Nokia, Samsung και εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως οι Verizon, AT&T, T-Mobile και Sprint.

Η συμφωνία προβλέπει ότι όλες οι παραπάνω εταιρείες θα προσθέσουν αντί-κλεπτικά εργαλεία σε όλες τις συσκευές που θα κατασκευαστούν και θα κυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά, από τον Ιούλιο του 2015.

Με την εισαγωγή τεχνικών απομακρυσμένης απενεργοποίησης των συσκευών, ελπίζεται ότι θα μειωθούν οι κλοπές «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την αξία μεταπώλησης μίας κλεμμένης συσκευής, όφελος μπορεί να προέλθει από την άντληση προσωπικών δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε αυτές όπως κωδικοί πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς και αριθμοί PIN.

Σύμφωνα με την Wireless Association (CTIA) τα υπό δημιουργία εργαλεία θα επιτρέπουν στους χρήστες να διαγράφουν συγκεκριμένο περιεχόμενο της συσκευής που έχει χαθεί ή έχει κλαπεί. Το περιεχόμενο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα και ρυθμίσεις που έχουν γίνει μετά τη νόμιμη απόκτηση της συσκευής. 

Επίσης, τα αντί-κλεπτικά εργαλεία θα καθιστούν αδύνατη τη χρήση της συσκευής χωρίς την εισαγωγή PIN ή κωδικού πρόσβασης, εκτός βέβαια από τις κλήσεις επείγουσας ανάγκης. Επιπρόσθετα, ένα μπλοκαρισμένο τηλέφωνο δεν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου χωρίς την εξουσιοδότηση του αρχικού χρήστη. Στην περίπτωση δε που μία συσκευή επανακτηθεί από τον νόμιμο κάτοχο, τα προσωπικά του αρχεία θα μπορούν να επανακτηθούν και αυτά, από το cloud.

Το αντί-κλεπτικό εργαλείο θα μπορεί να βρίσκεται προ-εγκατεστημένο σε μία νέα συσκευή ή θα μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτό μέσω Internet. Επιπλέον, οι εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, που θα συμφωνήσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να αποκτούν το σχετικό πρόγραμμα και να το χρησιμοποιούν στις αγορασμένες από αυτούς συσκευές.