Κόσμος
Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2004 14:31

Δηλώσεις Παπανδρέου για τους Αγώνες με αιχμές κατά της κυβέρνησης

«Δεν αναμένουμε να ζητήσει συγνώμη η κυβέρνηση για τη στάση που είχε τηρήσει ως αντιπολίτευση (έναντι της ολυμπιακής προετοιμασίας), αλλά πρέπει να αναγνωρίσει την πατριωτική προσπάθεια που έκαναν όλοι». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας τη

στάση των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ενώ αρχικά είχαν επικρίνει την Ελλάδα, αμέσως μετά την τελετή λήξης ζήτησαν συγνώμη για τη στάση τους.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία ότι ως αντιπολίτευση, ήταν από τις χειρότερες «Κασσάνδρες» που δυσφήμισαν το έργο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που συνέχισε και ως κυβέρνηση αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, με αρνητικές – όπως είπε - συνέπειες για την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό. Ωστόσο, αναγνώρισε τη συμβολή της ΝΔ, το τελευταίο εξάμηνο, στην επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναφερόμενος στο θέμα του ντόπινγκ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ανεχθεί απαράδεκτες μομφές και γενικές επιθέσεις κατά του ελληνικού αθλητισμού. «Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει είναι μπροστάρης στην προσπάθεια καταπολέμησης της χρήσης αναβολικών στον αθλητισμό» και πρόσθεσε ότι θα υποστηρίξει τη συζήτηση του θέματος σε Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Συμπλήρωσε ακόμα, ότι το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να αναλάβει διεθνείς και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται τις επόμενες μέρες να συναντηθεί με τους Ολυμπιονίκες με πολλούς από τους οποίους έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια επένδυση για την Ελλάδα και ότι αποτελούν τεράστια παρακαταθήκη. Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, όταν η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν να αποτελέσουν ένα εφαλτήριο για το μέλλον, τόνισε. Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, απέδειξε σε αυτούς τους Αγώνες ότι μπορεί να κερδίζει, ενώ μέσα από τους Αγώνες ο Ελληνισμός κατέκτησε μια νέα ενότητα και μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση.

Όσον αφορά τη μεταολυμπιακή χρήση των έργων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι σύντομα (πιθανότατα την Τετάρτη) το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει λεπτομερέστερα το σχέδιό του, ενώ πρότεινε τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει η μεταολυμπιακή χρήση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Επισήμανε επίσης, ότι στην όλη διαδικασία αξιοποίησης των εγκαταστάσεων αυτών πρέπει να γίνει διάλογος και με τους πολίτες.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θέμα της μόνιμης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, στο οποίο εκφράζεται η ευχή να διεξάγονται μόνιμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα. «Μετά την απόλυτα επιτυχή διοργάνωση των Αγώνων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αφήσουμε ανοιχτή αυτή την προοπτική, καθώς δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί κάτι τέτοιο από το ίδιο το Ολυμπιακό Κίνημα».