Με μια τολμηρή θεατρική καταβύθιση στον τραυματικό και δύσκολο κόσμο της εφηβείας, το Εθνικό Θέατρο εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο γαλλικό Φεστιβάλ της Αβινιόν, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως και τις 19 Ιουλίου.
Με μια τολμηρή θεατρική καταβύθιση στον τραυματικό και δύσκολο κόσμο της εφηβείας, η οποία αρνείται να υποταχτεί σε κανόνες και δεν αποδέχεται άκριτα όσα της επιβάλλονται, το Εθνικό Θέατρο εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο γαλλικό Φεστιβάλ της Αβινιόν, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως και τις 19 Ιουλίου.
Πρόκειται για το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, «Vitrioli», το οποίο παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου γάλλου σκηνοθέτη και συγγραφέα Ολιβιέ Πι, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», τη θεατρική περίοδο 2012 - 2013, και θα εκπροσωπήσει το Εθνικό Θέατρο σε ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα στον κόσμο, αφού θα παρουσιαστεί στο Gymnase Paul Giéra της Αβινιόν.
Ως ένα από τα πιο φημισμένα Φεστιβάλ τεχνών παγκοσμίως, το Φεστιβάλ της Αβινιόν ιδρύθηκε από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Ζαν Βιλάρ, το 1947, αποτελεί το παλαιότερο Φεστιβάλ της Γαλλίας και πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο, με τις παραστάσεις να παρουσιάζονται στην Αυλή του Παπικού Παλατιού της Αβινιόν και σε άλλες εγκαταστάσεις.
Μια «γροθιά στο στομάχι»
Στο τυφλό σημείο της εφηβείας, με τις εσωτερικές και εξωτερικές μεταλλάξεις και την είσοδο σε έναν νέο κόσμο συναισθημάτων και αισθήσεων, όπου το φυσικό αντιτίθεται στο φυσιολογικό που ορίζουν οι ενήλικες, ένα παιδί παλεύει να φροντίσει τα τραύματά του, ακροβατώντας στο χάος.
Τοποθετημένο μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο αποκάλυψης, το «Vitrioli» είναι μια «γροθιά στο στομάχι». Ανατέμνει μια νοσηρή οιδιπόδεια σχέση μητέρας - γιου, αφηγούμενο την ιστορία ενός αγοριού που, ζώντας στις παρυφές της πραγματικότητας, συνδιαλέγεται με τις δυνάμεις του χάους και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη διαβρωτική δύναμη της ζωής και την άρνησή της. Μην μπορώντας να συντονιστεί με τους συμβατικούς κανόνες της ζωής, πορεύεται τον προσωπικό, μοναχικό του δρόμο.
Η απόπειρα όσων τον περιβάλλουν να τον επαναφέρουν σε μια «κανονικότητα» αποδεικνύεται μάταιη. Κάθε προσπάθεια κοινωνικής «εξυγίανσης» της συμπεριφοράς του, από τη μητέρα, τη φίλη και τον περίγυρό του, τον απομακρύνει όλο και περισσότερο από το κυρίαρχο μοντέλο ζωής. Το αγόρι έχει επιλέξει μια δική του πορεία, μια «υγιή» διαφορετικότητα που μοιάζει να τον απελευθερώνει, την ίδια στιγμή, που οι υπόλοιποι εγκλωβίζονται μέσα στην κενή καθημερινότητά τους.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Οlivier Py, σκηνικά - κοστούμια: Pierre - Andre Weitz, φωτισμοί: Bertarand Killy, βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμέλη, βοηθός σκηνογράφου: Παύλος Θανόπουλος, φωτογραφίες παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου. Παίζουν (αλφαβητικά): Μαρία Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Λάλος, Περικλής Μουστάκης, Κίττυ Παϊτατζόγλου, Χάρης Τζωρτζάκης, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Χατζόπουλος.
naftemporiki.gr