Υγεία
Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 12:38

Νέα αποτελεσματική θεραπεία για την ηπατίτιδα C

Μια νέα υπό δοκιμή φαρμακευτική θεραπεία για την ηπατίτιδα C θεράπευσε μέσα σε 12 εβδομάδες πάνω από το 90% των ασθενών με κίρρωση του ήπατος.

Μια νέα υπό δοκιμή φαρμακευτική θεραπεία για την ηπατίτιδα C θεράπευσε μέσα σε 12 εβδομάδες πάνω από το 90% των ασθενών με κίρρωση του ήπατος.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για σημαντική εξέλιξη για τη θεραπεία της νόσου, χωρίς καν τη χρήση εμβολίου, με το νέο φάρμακο (στην πραγματικότητα ένα "κοκτέιλ" φαρμάκων) να αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά έως τις αρχές του 2015.

Τα ποσοστά θεραπείας της ηπατίτιδας C σε ασθενείς με κίρρωση ήταν μέχρι σήμερα κάτω από 50%, ενώ οι τρέχουσες θεραπείες δεν θεωρούνται ασφαλείς για πολλούς από αυτούς, καθώς συχνά υπάρχουν παρενέργειες (κατάθλιψη, εξάντληση κ.α.), τη στιγμή που σε ορισμένους ασθενείς ο ιός επανεμφανίζεται.

Η ηπατίτιδα C είναι η βασική αιτία για την κίρρωση του ήπατος, τις μεταμοσχεύσεις ήπατος και τον καρκίνο του ήπατος, ενώ μεταδίδεται μέσω του αίματος και άλλων σωματικών υγρών ενός μολυσμένου ατόμου.

Επιστήμονες από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρεντ Πούρνταντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, δοκίμασαν το νέο «κοκτέιλ» φάρμακων (ΑΒΤ-450/ριτοναβίρη, ομπιτασβίρη, ντασαμπουβίρη και ριμπαβιρίνη), το οποίο λαμβάνεται με χάπια από το στόμα, σε 78 νοσοκομεία της Ισπανίας, Γερμανίας, Αγγλίας, Καναδά και ΗΠΑ το 2013.

Μετά από 12 εβδομάδες χορήγησης του φαρμάκου, ποσοστό σχεδόν 92% των ασθενών δεν είχαν πια καθόλου τον ιό της ηπατίτιδας C στο αίμα τους, ποσοστό που αυξήθηκε σε 96%, όταν η θεραπεία διήρκεσε διπλάσιο χρόνο (24 εβδομάδες).

Τον ενθουσιασμό του εξέφρασε ο δρ Πούρνταντ: «Είναι φανταστικό. Υπάρχει τελικά ελπίδα για το μέλλον των ασθενών», συμπληρώνοντας ότι το φάρμακο στοχεύει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη και εμποδίζει την αναπαραγωγή της, με τελικό αποτέλεσμα ο ιός να εξαφανίζεται.

Ο έλληνας ιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χαρακτήρισε «μείζονα πρόοδο» τη νέα θεραπεία ασθενών με κίρρωση.

Από την άλλη, η νέα μελέτη δεν έδειξε κατά πόσο μειώνεται η πιθανότητα καρκίνου μακροπρόθεσμα, ενώ μένει να αποδειχτεί αν η νέα φαρμακευτική αγωγή εμποδίζει ή όχι την περαιτέρω μετάδοση του ιού μεταξύ των ανθρώπων.

Πηγή: ΑΜΠΕ