Το έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, «Κ. Π. Καβάφης, ο υμνωδός της Αλεξάνδρειας», παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.
Ο ποιητής που, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε από πολλούς, τελικά δικαιώθηκε και παραμένει μέχρι σήμερα ο πιο πολυμεταφρασμένος και διδάσκεται σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, ζωντανεύει στη θεατρική σκηνή μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση του έργου του, υπό το πρίσμα του χρόνου, του λόγου και των ανθρώπινων αξιών.
Εστιάζοντας στην ιστορική πλευρά του καβαφικού έργου και αποτυπώνοντας - με την υποστήριξη της σύγχρονης τεχνολογίας και των τρισδιάστατων προβολών - μια εποχή, όπου η πολιτισμική ακμή και παρακμή εναλλάσσονταν ανάλογα με τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, το έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, «Κ. Π. Καβάφης, ο υμνωδός της Αλεξάνδρειας», παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.
Φώτιζε την Αλεξάνδρεια περισσότερο και από τον φάρο της
«Αν την Αλεξάνδρεια έχτισε ο κατακτητής Αλέξανδρος, ο Καβάφης με την ποίησή του τη φώτισε ανά τους αιώνες. Γιατί οι Αλεξανδρινοί σαν κατακτούν, οι ποιητές φωτίζουν». Μέσα από τη θεατρική μεταφορά των ποιημάτων και τη δραματοποίηση του λόγου του Αλεξανδρινού ποιητή, η παράσταση μάς ταξιδεύει στις ρίζες της Αλεξάνδρειας, στους γεννήτορες και σε όσους την έζησαν, τη γεύτηκαν, την απόλαυσαν, τη χρησιμοποίησαν, αλλά και σε εκείνους τους ελάχιστους, όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης, που την ύμνησαν και της έδωσαν άρωμα διαχρονικότητας.
Ο συγγραφέας του έργου επισκέφτηκε την πόλη του ποιητή, το σπίτι, την κάμαρα, τους δρόμους του. Πλανεύτηκε, αλλά και προσανατολίστηκε πνευματικά. Παιδεύτηκε, αλλά και λυτρώθηκε από τους στίχους του. Περιπλανήθηκε στα ιστορικά, τα ερωτικά και τα φιλοσοφικά του ποιήματα. Σε κάθε στίχο, σε κάθε συλλαβή, συνάντησε το χρέος και την ευθύνη. Ένιωσε την έκφραση του απελπισμένου του ερωτισμού, που φώτιζε κάθε βράδυ την κάμαρά του. Ο Καβάφης, που φώτιζε την Αλεξάνδρεια περισσότερο και από τον φάρο της, χανόταν τα απόβραδα στις σκιές της. Μέσα στις στάχτες της, ανακάλυπτε τις λάμψεις της.
Σαν ένας «ρεπόρτερ» ιστορικών γεγονότων
Με την προσέγγιση του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, η ποίηση του Καβάφη αποκτά μια συμβολική διάσταση. Πρόσωπα και παράγοντες της μεγάλης ακμής της ελληνικής παροικίας επαναφέρουν στο προσκήνιο το παρελθόν, δίνοντάς του προοπτική. Η ελληνιστική περίοδος, η βυζαντινή αίγλη, ο κοσμοπολίτικος αέρας της πόλης, που θεμελίωσε ο Μέγας Αλέξανδρος και ανύψωσε ο ποιητής, αποτελούν τα συστατικά στοιχεία αυτής της παράστασης. Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, μέσα από το έργο του, λειτούργησε σαν ένας «ρεπόρτερ», καταγράφοντας ιστορικά γεγονότα, σημαντικές περιόδους, πρόσωπα ακμής και παρακμής.
Ταυτότητα παράστασης
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Κώστας Γεωργουσόπουλος - Λένα Μπενίση, σκηνοθεσία: Λάμπρος Τσάγκας, κείμενο: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, μουσική: Φίλιππος Περιστέρης, σκηνικά - κοστούμια - video animation: Χριστίνα Οικονόμου. Παίζουν: Λάμπρος Τσάγκας, Γιάννης Σταματίου, Δανάη Παπουτσή, Γιάννης Ζημιανίτης, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Δήμητρα - Μυρτώ Τσάγκα.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»: Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20΄ (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 35, 25, 20 (φοιτητικό) ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήριο Ομήρου 8 - Σύνταγμα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: www.megaron.gr.
naftemporiki.gr