Πολιτική
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2004 17:04

Ερώτηση του Α. Αλαβάνου στον υπ. Δημόσιας Τάξης για τις κάμερες παρακολούθησης

Το φόβο ότι οι 1.300 ειδικές κάμερες παρακολούθησης που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν θα αποσυρθούν, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών μετέφερε με ερώτηση του στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ο βουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης του κ. Αλαβάνου, οι ειδικές κάμερες παρακολούθησης έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρονται από τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων που δεν θα χρησιμοποιηθούν στους Παραολυμπιακούς, και σύμφωνα με δημοσιεύματα, καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να τις τοποθετήσει στους δρόμους της Αττικής για καταγραφή των οδικών παραβάσεων.

Με την αποδέσμευσή τους από τα γήπεδα, υπολογίζεται ότι θα προκύψουν 1.300 περίπου «σούπερ κάμερες», αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Αλαβάνος, ενώ η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε δώσει «κατ εξαίρεση» άδεια για 293 κάμερες στους δρόμους της Αττικής.

Επειδή εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι οι κάμερες θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθ’ ότι οι συγκεκριμένες συσκευές διαθέτουν εκτός των άλλων ευαίσθητα μικρόφωνα και μεγάφωνα που καμία σχέση δεν έχουν με την πρόληψη και καταστολή των τροχαίων παραβάσεων, ο κ. Αλαβάνος ερωτά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ποιο ήταν το συνολικό κόστος του συστήματος εγκατάστασης για τις εν λόγω κάμερες, ποιες είναι τελικά οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για την τύχη των συγκεκριμένων συσκευών, και το κατά πόσο η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι οι κάμερες αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν, αμέσως ή εμμέσως για την παρακολούθηση των πολιτών και τον περιορισμό των ελευθεριών του.