Ο Αμερικανικός Στρατός επιθυμώντας να βρει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης επικοινωνιών σε δυσπρόσιτες περιοχές, επιχειρεί να μετατρέψει αχρησιμοποίητα drones σε εναέρια συστήματα εκπομπής σήματος Wi-Fi.
Ο Αμερικανικός Στρατός επιθυμώντας να βρει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης επικοινωνιών σε δυσπρόσιτες περιοχές, επιχειρεί να μετατρέψει αχρησιμοποίητα drones σε εναέρια συστήματα εκπομπής σήματος Wi-Fi.
Του προγράμματος Mobile Hotspots έχει επιληφθεί η συνήθης ύποπτος DARPA (Defense Advanced Research Project Agency), ο ερευνητικός βραχίονας του Αμερικανικού Πενταγώνου. Βασικό μέλημα του προγράμματος είναι η επίτευξη δυνατότητας μεταφοράς δεδομένων, μέσω drones, έως και ενός gigabyte (GB) ανά δευτερόλεπτο.
Η ιδέα γεννήθηκε από την ύπαρξη πληθώρας αχρησιμοποίητων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles), τα οποία μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για αρκετές ώρες. Παράλληλα, υπήρξε και η σχετική ώθηση από τις επιτυχημένες δοκιμές αντίστοιχων πολιτικών προγραμμάτων.
Το βασικό πρόβλημα είναι η καταρχήν τοποθέτηση του κατάλληλου εξοπλισμού στα drones. Οι ερευνητές της DARPA έχουν αναπτύξει μικρές κεραίες που λειτουργούν σε ιδιαίτερα υψηλές συχνότητες, όπως επίσης και ειδικούς ενισχυτές που μπορούν να προωθήσουν το σήμα, ενώ παράλληλα παράγουν το μισό θόρυβο σε σχέση με τους κοινούς ενισχυτές.
Το σύνολο αυτού του εξοπλισμού τοποθετείται σε κέλυφος που έχει μήκος περίπου 20 εκατοστά και βάρος λιγότερο από 9 κιλά. Το κέλυφος αυτής της κατηγορίας μπορεί να τοποθετηθεί σε ελαφρά drones όπως το RQ-7 Shadow που έχει μήκος 3,5 μέτρα και βάρος περίπου 84 κιλά. Μεταφέροντας τον εν λόγω εξοπλισμό ένα Shadow μπορεί να παραμείνει στον αέρα για εννέα ώρες.
Όπως σημειώνεται στο Medium, το επόμενο βήμα είναι η επιτυχής προσαρμογή του εξοπλισμού σε drones και η έναρξη των σχετικών δοκιμών. Εάν το εγχείρημα στεφθεί από επιτυχία, τα εναέρια hotspots προβλέπεται να συνοδεύουν το προσωπικό των Αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων όταν αναπτύσσονται σε απομακρυσμένες περιοχές με ανύπαρκτες ή κατεστραμμένες υποδομές.