Ένα αληθινά ετερόκλητο κοινό με ανθρώπους από 17 έως 97, τουλάχιστον, ετών συγκεντρώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, σε μια βραδιά που η γοητευτική περσόνα του Bρετανού Πάτρικ Λη Φέρμορ φάνηκε να αιωρείται για λίγο πάνω από το κατάμεστο αμφιθέατρο.
Στην παρουσίαση της βιογραφίας «Πάτρικ Λη Φέρμορ, Μια περιπέτεια», που διοργάνωσαν, με κεντρική ομιλήτρια τη συγγραφέα Άρτεμις Κούπερ, η διοικητική επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο», συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον τρεις γενιές ακροατών, ανάμεσά τους θαυμαστές, φίλοι και συμπολεμιστές του Λη Φέρμορ, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων.
Η Άρτεμις Κούπερ παρουσίασε τη βιογραφία
Ένα αληθινά ετερόκλητο κοινό με ανθρώπους από 17 έως 97, τουλάχιστον, ετών συγκεντρώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, σε μια βραδιά μνήμης και ιστορίας ποτισμένη με χιούμορ βρετανικό και πνεύμα ελληνικό, μια βραδιά που η γοητευτική περσόνα του Bρετανού Πάτρικ Λη Φέρμορ φάνηκε να αιωρείται για λίγο πάνω από το κατάμεστο αμφιθέατρο.
Άνθρωποι που διψούσαν να θυμηθούν τον Bρετανό συγγραφέα και να ξανακούσουν, ή να ακούσουν για πρώτη φορά, ιστορίες από τα ταξίδια του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε μια ταραγμένη από τον B΄ Παγκόσμιο πόλεμο Ευρώπη, άκουσαν την Άρτεμις Κούπερ να ξεδιπλώνει την προσωπικότητα του αγαπημένου της «Πάντι», του δικού τους «κυρ-Μιχάλη».|
Χαιρετισμό απηύθυνε η ψυχή του Μουσείου Μπενάκη, ο Άγγελος Δεληβορριάς, που χαρακτήρισε τον Πάτρικ Λη Φέρμορ «περισσότερο Καρδαμυλίτη παρά Εγγλέζο» και επισήμανε ότι «διάλεξε τους Έλληνες για να συγγενέψει και την Ελλάδα για να κατοικήσει». Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη ανήκει σήμερα στο Μουσείο. «Η αύρα του ήταν διάχυτη σε Πελοπόννησο και Κρήτη», θύμισε στο ακροατήριο ο κ. Δεληβορριάς, πριν καλέσει στο βήμα τον εκδότη Νώντα Παπαγεωργίου.
Ο Νώντας Παπαγεωργίου, αφού σημείωσε ότι «το Μουσείο Μπενάκη είναι ο καταλληλότερος χώρος για μια εκδήλωση προς τιμήν του Πάτρικ Λη Φέρμορ», δήλωσε ότι «στο Μεταίχμιο είμαστε υπερήφανοι που εκδίδουμε το έργο του». Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής του βιβλίου Ηλίας Μαγκλίνης, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην προσωπική ζωή του Πάτρικ Λη Φέρμορ και στον μεγάλο του έρωτα, τη Ρουμάνα πριγκίπισσα Μπαλάσα Καντακουζηνού, την οποία γνώρισε στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30.
Μιλώντας για το βιβλίο της Άρτεμις Κούπερ, ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεκδότης της Επιθεώρησης Σύγχρονα Θέματα, κ. Στέφανος Πεσμαζόγλου, είπε ότι πρόκειται για ένα άλλο «πορτρέτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία, αφού ο Πάτρικ Λη Φέρμορ μοιάζει να μην ενηλικιώθηκε ποτέ», ενώ τόνισε ότι «η Κούπερ δεν αγιογραφεί, παρά τον θαυμασμό της. Τονίζει τα θετικά, αλλά δεν απαλείφει τα αρνητικά».
Στο τέλος, ο Ηλίας Μαγκλίνης έδωσε τον λόγο στο κοινό, που αδημονούσε όχι μόνο να κάνει ερωτήσεις, αλλά και απλώς να απευθύνει τον λόγο στην Άρτεμις Κούπερ. Εμφανώς συγκινημένοι πολλοί από τους παρευρισκόμενους άκουσαν, μεταξύ άλλων, και τη μεγάλη μας γλύπτρια Ναταλία Μελά, που θυμήθηκε μια λεπτομέρεια από την απαγωγή Κράιπε από διήγηση του ίδιου του Φέρμορ στον πατέρα της, Παύλο Μελά. Μετέφερε μάλιστα τον διάλογο όπως έγινε, στα γαλλικά, με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ να φέρεται να ζητά συγγνώμη από τον Γερμανό στρατηγό καθώς του πατούσε τον λαιμό, μέσα στο αυτοκίνητο της απαγωγής, και τον δεύτερο να απαντάει πως κατανοεί πλήρως ότι κάτι τέτοιο υπαγορεύει η περίσταση.
Η βραδιά έκλεισε με την Άρτεμις Κούπερ να υπογράφει βιβλία για τους εκατοντάδες φίλους και θαυμαστές του Πάτρικ Λη Φέρμορ. Ανάμεσά τους ο Βρετανός Πρέσβης Τζον Κίτμερ, οι συγγραφείς Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκος Δαββέτας, Βασίλης Πεσμαζόγλου, Πασχαλία Τραυλού, Αθηνά Χατζή και Χρήστος Χωμενίδης και βέβαια ο φίλος και συναγωνιστής του, Γιώργος Χαροκόπος.
naftemporiki.gr