Πολιτική
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 17:59

Τι λέει η κυβέρνηση για την έξοδο στις αγορές

Με τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την αναμενόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, κλείνει ένας τετραετής κύκλος όπου μοναδική πηγή δανεισμού για τη χώρα μας ήταν ο μηχανισμός στήριξης και τα μνημόνια.   

Με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την αναμενόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές κλείνει ένας τετραετής κύκλος όπου μοναδική πηγή δανεισμού για τη χώρα μας ήταν ο μηχανισμός στήριξης και τα μνημόνια.   

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση θεωρεί αβάσιμους και επιζήμιους τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η έξοδος στις αγορές γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και ότι θα ζημιώσει αντί να οφελήσει τη χώρα μας.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, η χώρα «κάποια στιγμή θα έπρεπε να βγει στις αγορές». Όπως λέει χαρακτηριστικά, ακόμη και αυτή η συμβολική και υψηλής νοηματοδοσίας έξοδος «έχει μεγάλη σημασία».

Πρώτον, διότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι στη διεθνή πολιτικο-οικονομική σκακέρια «το φαίνεσθαι παίζει σημαντικό ρόλο».

Δεύτερον, στο μέτρο που η αυριανή έξοδος στις αγορές «συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, θα συνισφέρει σημαντικά στην εθνική υπόθεση, που δεν είναι άλλη από την έξοδο από την κρίση».

Και τρίτον, το ποσό που θα αντληθεί «θα χρησιμοποηθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από τα μνημόνια».

Την ίδια ώρα, η έξοδος στις αγορές θα συμπέσει με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Είναι σημαντικό λένε στην Κυβέρνηση, οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς να είναι σε συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας στην Ε.Ε.

Όλα τα κράτη, λέει υπουργός της κυβέρνησης, από τη στιγμή που επιθυμούν να βρίσκονται στην Ευρωζώνη υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες. «Δεν είναι θέμα παραχωρήσεων, ούτε έλλειψης διαπραγμάτευσης. Είναι κανόνες, γνωστοί εξ αρχής και ισχύουν για όλους».

Σε πρακτικό επίπεδο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι δύο ειδήσεις αποτελούν ικανή συνθήκη προκειμένου να ξεπεραστεί η εσωστρέφεια που προκάλεσε η υπόθεση Μπαλτάκου.

Παράλληλα ετοιμάζει σειρά κινήσεων τόσο στο μεσοδιάστημα όσο και μετά τις εκλογές προς την κατεύθυνση είτε εξάνλτησης της τετραετίας, είτε απόκτησης προβαδίσματος σε περίπτωση διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ