Κόσμος
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 14:09

Ουκρανία: Τελεσίγραφο στους φιλορώσους καταληψίες κτηρίων

Να επιλέξουν μεταξύ πολιτικής λύσης και βίας κάλεσε τους φιλορώσους καταληψίες κρατικών κτηρίων ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Να συναινέσουν σε πολιτική λύση, αλλιώς «θα αντιμετωπίσουν την κρατική βία», κάλεσε τους φιλορώσους ακτιβιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει κρατικά κτήρια στην ανατολική Ουκρανία ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αρσέν Αβάκοφ.

Η κατάσταση, πάντως, θα λυθεί με έναν εκ των δύο τρόπων «εντός των επόμενων 48 ωρών», σημείωσε ο υπουργός.

Νωρίτερα, άνθρωποι οι οποίοι κρατούνταν όμηροι εντός κτηρίου της κρατικής ασφάλειας στην πόλη Λουχάνσκ από την Κυριακή απελευθερώθηκαν.

Εκπρόσωποι Ε.Ε., Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας αναμένεται να συναντηθούν σε ανώτερο επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Οι συνομιλίες έχουν σαν στόχο να τερματιστεί το αδιέξοδο το οποίο προέκυψε από την προσάρτηση στη Ρωσία της νότιας ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το Φεβρουάριο.

Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν επίσης συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

«Αντιτρομοκρατική επιχείρηση»

Για αντιτρομοκρατική επιχείρηση έκανε λόγο ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λουχάνσκ, το Ντόνετσκ και το Χάρκοβο και η οποία θα τερματιστεί εντός των επόμενων δύο ημερών.

«Υπάρχουν δύο επιλογές», τόνισε ο κ. Αβάκοφ μιλώντας στον Τύπο, «πολιτικές διαπραγματεύσεις και βία».

«Για όσους επιθυμούν διάλογο, έχουμε πρόταση συνομιλιών και πολιτικής λύσης. Η μειοψηφία που επιθυμεί να δημιουργήσει σύγκρουση, θα λάβει δυναμική απάντηση από τις ουκρανικές αρχές», κατέληξε.

Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 56 άτομα τα οποία κρατούνταν στο κτήριό της στο Λουχάνσκ αφέθηκαν ελεύθερα, μετά από δύο γύρους διαπραγματεύσεων με πολιτικά στελέχη στην περιοχή.

Την Τρίτη, είχε ανακοινώσει ότι «ριζοσπάστες» οι οποίοι έφεραν όπλα κρατούσαν 60 ανθρώπους παρά τη θέλησή τους εντός του κτηρίου.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι παραμένουν μέσα στο κτήριο.

Σε συγκέντρωση η οποία έλαβε χώρα έξω από το κτήριο κατά τη διάρκεια της νύκτας, ομιλητές εξέφρασαν την καταδίκη τους για τη μεταβατική ηγεσία του Κιέβου και επανέλαβαν το κάλεσμά τους για δημοψήφισμα σε σχέση με την περιφερειακή αυτονομία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωσαν την Τρίτη ότι ανέκτησαν τον έλεγχο του κυβερνείου στο Χάρκοβο, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με το κυβερνείο στην πόλη του Ντόνετσκ.

Οδοφράγματα από συρματόπλεγμα, ελαστικά, ακόμη και προφυλακτήρες αυτοκινήτων έχουν υψωθεί γύρω από τα συγκεκριμένα κτήρια.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι «χρήση βίας για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο».

Την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ άσκησε κριτική στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι δεν πράττει όσα πρέπει για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, τόνισε ότι «δυστυχώς, σε πολλές περιοχές δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ρωσία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης».

ΗΠΑ: Η Ρωσία πίσω από τα γεγονότα

Ρωσικές ειδικές δυνάμεις και πράκτορες της Μόσχας είναι «ο καταλύτης πίσω από το χάος των τελευταίων 24 ωρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Πρόσθεσε δε ότι τα γεγονότα «θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση, όπως είδαμε στην Κριμαία».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η χώρα του, σύμφωνα με τον ίδιο, διατηρεί το δικαίωμα να προστατέψει τα συμφέροντά της στη γειτονική της πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ρωσία «θα εμπλακεί σε έναν πραγματικό διάλογο με τις ουκρανικές αρχές».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον κ. Κέρι, την επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεσχίτσια την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του κατηγορούν τη Μόσχα ότι πυροδοτεί την αναταραχή στην κατά κύριο λόγο ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία σαν πρόσχημα για να διαμελίσει τη χώρα και να προσαρτήσει εδάφη – κατηγορία την οποία απορρίπτει έντονα η Ρωσία.